4 lucruri importante pe care trebuie să le cunoști dacă vrei să achiziționezi lemne de foc

Dacă te-ai decis că este mult mai rentabil să îți încălzești locuința folosindu-te de lemne de foc, află că citești cel mai potrivit articol pentru tine. Alegerea lemnelor de foc potrivite este o operațiune la care poți da ușor greș dacă nu ai cunoștințele necesare în domeniu.

Astăzi, dacă parcurgi până la final acest articol, te poți intitula un expert în alegerea lemnelor de foc potrivite. Vrem să îți prezentăm 4 detalii la care să fii atent atunci când alegi lemne de foc pentru a te putea bucura pe deplin de eficiența lor.

Cum alegi lemnele de foc?

1.    Alege întotdeauna lemnul uscat

Pentru a te bucura de proprietățile termice ale lemnului, acesta trebuie să fie uscat înainte de utilizare.

Lemnul verde, proaspăt tăiat, conține o cantitate foarte mare de apă. El va avea nevoie de minim 6 luni pentru a se usca. Umiditatea unui lemn bun de foc trebuie să fie sub 20%. În caz contrar, randamentul termic va fi foarte scăzut, focul va produce foarte mult fum ce se va depune pe coșul de fum sub formă de funingine. Și știi ce înseamnă acest lucru, nu? Risc crescut de autoaprindere.

Poți verifica umiditatea lemnelor de foc folosindu-te de un tester de umiditate. Dacă vrei să mergi la sigur, poți achiziționa lemne pentru foc uscate de pe tomibena.ro. Accesează magazinul online pentru a vizualiza oferta disponibilă.

2.    Alege specia potrivită de lemn

Lemnul de esență tare va fi întotdeauna mult mai potrivit pentru foc, comparativ cu lemnul de rășinoase. Cel mai bun lemn de foc, potrivit experților în domeniu, este cel de carpen. Acesta are o putere calorică de aproximativ 3.940 kcal/kg. Imediat în spatele său se află lemnul de fag, urmat de brad, stejar și salcâm.

Lemne de foc de fag găsești pe tomibena.ro. Acestea au o putere calorică de aproximativ 3.600 kcal/kg. Vorbim de o cifră impresionantă, însă reală doar în cazul în care lemnul este uscat optim.

După cum am enunțat și mai sus, o putere calorică impresionantă are și bradul, de aproximativ 3.719 kcal/kg, urmat îndeaproape de stejar cu o putere calorică de 3.460 kcal/kg.

Așadar, mare atenție la esența lemnului de foc achiziționat. Dacă alegi una dintre variantele de mai sus, te vei bucura cu siguranță de un randament termic excelent în locuința ta.

3.    Pregătește lemnul de foc corect

Înainte de a pune lemnul pe foc, trebuie să te asiguri că acesta are dimensiunile corecte pentru soba sau centrala ta. Lungimea lemnului ar trebui să fie cuprinsă între 30 și 50 de centimetri, însă nu este o regulă general valabilă, având în vedere câte tipuri de centrale termice și sobe există.

Este de preferat ca bucățile de lemn să aibă diametru similar pentru a arde uniform. Acestea nu trebuie să fie prea mari sau prea mici deoarece procesul de ardere va deveni nesigur și implicit mai puțin eficient.

Dacă lemnele de foc pe care le-ai achiziționat nu sunt gata tăiate, asigură-te că le tăi cât mai egal posibil.

4.    Depozitează lemnele de foc corect

Să zicem că ai făcut deja achiziția, ai ales lemn de foc de fag de pe tomibena.ro, perfect uscat și numai bun de ars. Ce faci de acum? Îl depozitezi oriunde ar fi? Nu! Ai nevoie de niște condiții speciale.

Nu e suficient să cumperi lemn de foc de calitate dacă nu îi oferi și condiții speciale de depozitare. Își va pierde toate proprietățile, îi va crește nivelul de umiditate dacă, de exemplu, este depozitat în aer liber și intră în contact cu ploaia sau alte surse de apă.

Lemnul de foc trebuie depozitat într-o magazie sau o construcție acoperită, extrem de bine ventilată și cât mai departe de zidurile sau podeaua de beton. Folosește înălțători și separatori speciali pentru ca lemnul să nu intre în contact cu podeaua, respectiv pereții.

Dacă ții cont de aceste 4 sfaturi, te vei bucura de un randament termic optim în locuința ta în iarna care vine. Lemnele de foc îți vor putea oferi tot ce au ele mai bun, motiv pentru care te vei putea simți mândru de achiziția făcută. Vrei să nu mai pierzi timpul? Achiziționează lemne de foc de pe tomibena.ro.