5 pași simpli pentru a construi o casă pentru păsărele

Căsuțele construite chiar de noi

Dacă și voi adorați ciripitul păsărelelor, atunci construirea unui adăpost pentru ele va fi o aventură distractivă. Vă spun din experiență proprie că este o îndeletnicire chiar plăcută într-o zi liberă și că presupune un efort chiar mic, dacă aveți două mâini pricepute.

În cazul meu, partenerul meu este cel cu priceperea, dar și eu am făcut o treabă bună asistându-l. Cel puțin asta mi s-a zis. Dar să n-o mai lungesc. O să vă povestesc în cele ce urmează de ce aveți nevoie pentru a construi o casă pentru păsări durabilă cu bani puțin, și-n timp scurt.

Pasul 1. Alegerea materialelor de construcție potrivite

În primul rând, trebuie să alegeți un lemn potrivit pentru o casă pentru păsărele. Eu îl recomand pe cel de rășinoase sau foioase, și, dacă se poate, să fie netratat cu chimicale. Noi am avut la dispoziție scândură de brad, deci de rășinoase, și s-a comportat excelent. Dacă nu aveți cum să faceți rost de astfel de material, aruncați un ochi aici și alegeți ceva ce poate fi folosit în confecționarea unei căsuțe pentru păsări.

Pe lista voastră ar fi bine să se numere șuruburile sau cuiele. Noi am avut câteva șuruburi ca acestea, rămase de la o altă inițiativă și am zis să le folosim, să nu mai stea prin atelier degeaba. Și ele s-au dovedit a fi alegeri inspirate, căci căsuțele noastre par bine fixate.

În al treilea rând, veți avea nevoie de ustensile precum fierăstrău electric, bormașină și metru, care să vă ajute să dați găuri și să tăiați corespunzător lemnul.

Pasul 2. Luați corect dimensiunile

Înainte să vă apucați de tăiat, gândiți-vă pentru ce fel de păsărele vreți căsuțele. Dacă le vreți pentru vrăbii, atunci una cu laturile de 10-12 centimetri ar fi suficientă. De fapt, unii ar considera că sunt mari, dar noi așa am decis să le facem, pentru a avea loc și de un culcuș corespunzător. La sfârșit trebuie să aveți o fațadă, o podea, un spate, două laterale și un acoperiș. Nu vă pot spune dimensiunile la toate, căci noi am făcut trei modele diferite, însă, în secțiunea de comentarii v-am putea răspunde la aceste curiozități.

Pasul 3. Tăiați lemnul

Odată măsurate bine părțile, treceți la tăiat. Pasul acesta ar trebui să fie cel mai distractiv, atâta vreme cât veți avea un ferăstrău electric și veți face măsurătoarea corectă. Aveți grijă, așadar, încă o dată spun, la tăierea lateralelor, căci odată tăiate trebuie să se îmbine perfect. Noi am lucrat cu un fierăstrău normal, așa că la pasul cu tăiatul am staționat ceva. 😀

Pasul 4. Asamblarea

Dacă ați măsurat corect, ar trebui să se îmbine perfect

Cu șuruburile din dotare și cu bormașina, treaba ar trebui să meargă ca unsă. Vă trebuie doar mâini pricepute și puțină răbdare. Aveți grijă, însă, să asamblați corect fiecare parte, căci nicio căsuță nu arată bine retușată. Nu-i așa că e minunat să vedeți cât repede prinde contur o casă pentru păsărele?

Așa arătau înainte de vopsire

Pasul 5. Vopsirea

Eh, am ajuns și la etapa care-mi place mie: decorarea. Am ales să-mi vopsesc căsuțele în culori vii, care să se vadă frumos de oriunde le-aș poziționa. Și de la orice înălțime, căci, știți, căsuțele trebuie puse la minim 1,80 m. Revenind la culori, am îmbinat verde, roșu și galben și am bătut chiar și capace de sucuri pe acoperiș. Arată atât de bine, regret că nu vă pot ilustra, însă nu le-am făcut fotografii și după procesul de vopsire, care s-a întins pe vreo 2 zile, în așteptarea de a se usca.

Cam asta a fost. Deci, cum vi se pare? Vă încumetați și voi să construiți o casă pentru păsărele?

Related