Care sunt cele mai comune probleme cu instalatiile electrice?

A invata ce pericole electrice sa cautati este una dintre cele mai bune modalitati de a ajuta la prevenirea producerii unui accident electric in casa dvs., cum ar fi un incendiu in casa sau un electrosoc. Mai jos sunt cateva dintre cele mai frecvente pericole electrice intalnite in case si cum sa eliminati aceste riscuri.

Cablaje vechi sau confectionate gresit

Cablarea defectuoasa este a doua cauza principala a incendiilor electrice rezidentiale, ducand la 13% din toate incendiile structurale rezidentiale si o medie de 390 de decese in fiecare an. De aceea, este important sa folosesti si un canal cablu de buna calitate pentru a evita accidentele de la instalmen.

Pentru a minimiza aceste riscuri, solicitati unui electrician autorizat sa verifice cablajul casei la fiecare cativa ani, astfel incat sa stiti daca trebuie reparat sau inlocuit. Daca cablajul din casa  are 30 de ani sau mai mult, verificati-l anual.

Sunati imediat un electrician daca luminile din casa slabesc sau palpaie fara explicatii, intrerupatoarele se declanseaza in mod repetat sau prizele par calde sau chiar fac scantei. Acestea sunt semne de care este posibil sa aveti nevoie pentru a repara cablurile din casa dvs.

Nu lasati aparatele in priza langa sursele de apa

Daca un aparat conectat la priza se uda, nu-l deconectati. Mergeti la panoul electric din casa dvs. si opriti sursa de alimentare la priza la care este conectat aparatul. Apoi puteti deconecta aparatul si solicitati unei persoane calificate sa evalueze siguranta acestuia.

In primul rand, scoateti intotdeauna aparatele din priza atunci cand nu sunt utilizate pentru a reduce riscurile de soc. Instalarea prizei protejate GFCI (Ground Fault Circuit Interruptor) este o  modalitate eficienta de a minimiza riscul de electrocutare.  GFCI va intrerupe imediat alimentarea daca detecteaza ca cineva primeste un soc, ajutand la prevenirea ranilor grave. Daca prizele situate langa sursele de apa din casa nu sunt GFCI, luati in considerare angajarea unui electrician pentru a le instala sau adaugati intrerupatoare GFCI la panoul principal al casei.

Becuri cu putere necorespunzatoare

Utilizarea unui bec cu o putere mai mare decat cea pe care lampa poate gazdui in siguranta poate supraincarca circuitul, ceea ce poate provoca un incendiu. Luati masuri pentru a evita acest pericol pentru siguranta gospodariei prin utilizarea unui bec cu o putere mai mica sau egala cu puterea maxima imprimata pe soclul lampii. Daca aveti nevoie de o lumina mai puternica, cumparati o lampa care foloseste un bec cu putere mai mare.

Prize supraincarcate

Prizele sunt proiectate pentru a gestiona o anumita cantitate de electricitate. Conectarea mai multor dispozitive de inalta tensiune la o priza de alimentare poate supraincarca banda sau priza si poate provoca un incendiu electric. O alta practica periculoasa este conectarea adaptoarelor la priza pentru a creste numarul de dispozitive pe care le poate gazdui. Conectarea a doua sau mai multe benzi de alimentare impreuna poate duce, de asemenea, la supraincarcare.

 

Copiii mici tind sa fie curiosi in privinta prizelor electrice, care pot prezenta un pericol grav. Daca pun degetul sau un obiect in priza, se pot curenta sau arde. Protejati copiii mici de aceste riscuri folosind dispozitive de inchidere din plastic pentru a acoperi orice priza la care pot ajunge. Pentru o solutie permanenta, instalati placi de perete de siguranta pentru copii. Aceste placi au capace incorporate pentru prize care se fixeaza automat atunci cand priza nu este utilizata.