Cum alegi în mod eficient un coș pentru colectarea selectivă

Se tot discută despre colectarea selectivă a deșeurilor, ce înseamnă ea, ce coduri de culoare trebuie respectate, care sunt reglementările legislative în acest caz, dar ”uităm” un aspect foarte important: cum alegi cele mai bune cosuri colectare selectiva? Citește rândurile următoare și vei afla informații importante pentru tine.

Spațiul unde urmează să fie amplasate

Primul criteriu de care trebuie să ții cont în alegerea coșurilor pentru colectarea selectivă este spațiul unde urmează să fie amplasate. Sunt unele modele special concepute pentru interior, exterior, chiar și pentru amândouă. Pentru că este nevoie și de respectarea regulilor de igienă, cel mai bine ar fi să optezi pentru cosuri inox, ușor de întreținut și de utilizat.

Incorporabile sau independente

Modelul coșurilor pentru colectare selectivă este și el un criteriu important în alegerea lor. Pot fi incorporabile sau independente. Primele nu sunt pe placul multora, deoarece sunt mult mai mici, și par mai greu de întreținut. În fine, tu alegi, pentru că știi cel mai bine ce ți se potrivește.

Culoare

Aici, deja nu este vorba de o paletă de culori care să ne pună la încercare simțul estetic. Trebuie respectat clar un cod al culorilor, respectiv: verde – sticlă, galben – plastic și metal, albastru – hârtie și carton, negru – gunoi menajer. Poți apela la europubele când vine vorba despre colectarea selectivă în exterior, în timp ce în interior poți rămâne la cele pe care le-ai achiziționat deja, cărora însă să le lipești un semn distinctiv, din culorile de mai sus, pentru a-ți fi mai ușor unde să arunci deșeurile.

Materialele din care sunt create

Indiferent dacă sunt pentru interior, exterior sau ambele variante, coșurile pentru colectare selectivă sunt create în general din plastic, tablă, oțel sau inox – varianta cea mai atrăgătoare din punct de vedere vizual.

Dimensiunile

Nu există o dimensiune standard acceptată. Cert este că alegerea coșurilor se va face în funcție de spațiul unde urmează să fie amplasat, și din fericire există numeroase astfel de produse, de diferite adâncimi, înălțimi sau lățimi, astfel încât este imposibil să nu găsești ceva care să ți se potrivească perfect locuinței sau în oricare alt loc.

Reciclează!

Din păcate, românii încă nu sunt prea conștienți de importanța colectării selective a deșeurilor, spre deosebire de restul europenilor, mult mai educați la acest capitol. Încă aruncă deșeurile ”la grămadă”, iar reciclarea selectivă li se pare prea complicată, și de aceea preferă să o ignore cât mai mult. De fapt, nu este vorba de nicio ”fiță”, ci de o realitate, pe care trebuie să o înțelegem mai bine. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să îți achiziționezi coșuri de gunoi și să te auto-educi. Noi am încercat să îți oferim câteva recomandări de bun simț, dar totul depinde în primul rând de tine! Fii responsabil, reciclează selectiv și acasă, la serviciu, în parcuri și nu numai, și mediul înconjurător îți va mulțumi. Ca să nu mai vorbim și de faptul că în acest fel contribui la starea bună de sănătate a ta, dar și a celor din jurul tău!