Cum alegi un laptop in functie de RAM si hard disk?

Atunci cand cumperi un laptop SH gaming vei avea nevoie despre infromatii despre RAM si Hard Disk iar noi iti explicam in continuare cum functioneaza aceste doua memorii.

Ce este memoria RAM?

Cu cat mai multi cu atat mai bine! Memoria cu acces aleatoriu, cunoscuta sub numele de RAM, este ceea ce laptopul tau foloseste pentru a pastra date in timp ce procesorul face lucruri cu ea. Gandeste-te la RAM ca la biroul tau. Toate lucrurile pe care le folosesti acum ar trebui sa se potriveasca pe biroul tau. Daca biroul tau este prea mic, lucrurile cad si nu poti lucra la ele. In acelasi mod, daca ramai fara memorie RAM, nu vei mai putea deschide nicio fila de browser sau nu veti putea termina compilarea videoclipului. In cele din urma, laptopul se va ingheta si va trebui repornit.

Opt gigabytes de RAM ar trebui sa fie suficient pentru utilizatorul mediu de Windows, desi upgrade-ul la 16 GB va face laptopul mult mai capabil (si este o necesitate pentru jocuri). Un lucru de investigat inainte de a cumpara este daca memoria RAM este lipita la placa de baza. Daca este lipita, nu vei putea actualiza singur memoria RAM.

Din nou, daca programezi si compilezi software sau editezi videoclipuri, doua sarcini care necesita multa memorie RAM, vei dori cel putin 16 GB. Probabil ca vei fi mai fericit cu 32 GB daca iti poti permite.

Ca si in cazul procesoarelor, sistemul de operare Chrome necesita mai putin. Intr-un Chromebook, te vei putea descurca in general cu 4 GB de RAM, desi actualizarea celor 8 GB iti va permite sa ai mai multe file deschise in browser fara a incetini lucrurile.

Stocare SSD sau unitate rotativa?

Hard disk-ul este locul unde iti vei stoca toate datele. Gandeste-te la asta ca la un dulap de fisiere de langa biroul tau. Cea mai obisnuita alegere in zilele noastre este o unitate SSD, desi unele laptop-uri de buget inca mai folosesc unitati rotative.

Alege o unitate SSD daca iti poti permite — cel putin 256 de gigaocteti. SSD-urile sunt mai rapide, mai ales daca folosesc o conexiune NVMe, care muta datele in si din hard disk mult mai rapid decat standardul mai vechi, cunoscut sub numele de SATA. Uneori vei gasi laptopuri cu un SSD cu NVMe pentru a rula sistemul de operare, dar o unitate SATA mai veche pentru stocarea fisierelor. Acest lucru iti ofera tot ce este mai bun din ambele lumi: viteza acolo unde ai nevoie, dar si preturi rezonabile.

Cantitatea minima de spatiu pe care o recomandam este de 256 gigaocteti. Daca stochezi totul in cloud sau te uiti la Chromebookuri, s-ar putea sa te descurci cu mai putin, dar este bine sa ai spatiu daca ai nevoie vreodata de el. Daca intentionezi sa instalezi o multime de jocuri sau software sau sa salvezi o multime de fotografii sau videoclipuri, acest lucru va consuma rapid spatiu si ai nevoie de o memorie mai mare.