Cum iti alegi aparatul de sudura?

Aparatul de sudura MMA este un echipament care furnizeaza un nivel ridicat de curent electric pentru a facilitata lipirea a doua materiale metalice cu ajutorul unui electrod. Cand electrodul este adus in contact cu piesa ce urmeaza a fi sudata, apare un scurtcircuit si un arc electric la temperaturi ridicate care topeste local metalul piesei precum si electrodul in sine. Electrodul este compus dintr-un miez metalic si este materialul de umplutura pentru realizarea sudurii. Electrodul formeaza un strat protector impotriva oxidarii denumit si zgura, dar care trebuie indepartat atunci cand sudura s-a racit. Electrozii sunt materiale consumabile in procesul de sudura a caror compozitie si diametru trebuie sa fie alese in functie de lucrarile efectuate.

Atunci cand utilizati un invertor sudura MMA pot aparea si dificultati precum:

  • Dificultatea amorsarii arcului electric. Acest lucru apare atunci cand electrodul este prea aproape de piese in momentul inceperii sudurii. Arcul electric nu se va forma si electrodul se va lipi de piese.
  • Dificultatea mentinerii distantei corecte intre electrod si piesa de sudat.

Invertorul MMA este o tehnologie avansata ce utilizeaza un transformator electronic ce regleaza continuu puterea de iesire. Sudura cu un astfel de aparat de sudura MMA se realizeaza mult mai usor, mai compact si permit o calitate mai buna a sudurii datorita reglarii precise a puterii. Acestea pot fi dotate cu o siguranta ce intrerup curentul electric in momentul in care electrodul se lipeste pe piesa de sudat.

Un aparat de sudura MMA cu invertor este pretabil pentru lucrari mici, reparatii si nu se recomanda a fi utilizat in industrie. Punctele forte ale unui astfel de echipament sunt reprezentate de:

  • Dimensiune si greutate redusa ceea ce il face mai usor de transportat si utilizat
  • Poate fi utilizat pentru sudarea majoraritatii metalelor timp indelungat prin schimbarea electrodului.
  • Pretul de achizie este unul foarte mic in comparatie cu alte aparate de sudura cu tehnologii diferite.
  • Poate fi utilizat de oricine atat in interior cat si in exterior.

Cum sa alegi un aparat de sudura bun?

Din pacate in momentul de fata nu exista un aparat de sudura bun la toate ce poate fi utilizat pentru toate procesele de sudura. Atunci cand va decideti sa achizitionati un aparat de sudura trebuie sa va puneti toate intrebarile necesare, sa comparati avantaje si dezavantaje in utilizarea echipamentului.

Asa cum am spus anterior, un invertor de sudura MMA poate suda majoritatea metalelor prin alegerea electrodului ce se preteaza pentru ceea ce aveti nevoie sa sudati cu exceptia aluminiului. Acest material necesita conditii speciale de sudura, respectiv curent continuu, dar si un alt tip de aparat de sudura.

Grosimea materialului pe care il sudati este un factor de luat in calcul atunci cand alegeti un aparat de sudura. Cu cat materialul este mai gros, cu atat este necesar ca aparatul de sudura pe care doriti sa il achizitionati trebuie sa aiba un curent de iesire mai mare. Un aparat de sudura ieftin si bun poate furniza  un curent de sudura de maxim 350 A ceea ce este suficient pentru a fi folosit pentru sudurile ocazionale.

Ciclul de functionare este un alt parametru important in alegerea unui aparat de sudura deoarece reprezinta capacitatea echipamentului de a lucra perioade indelungate sau mai scurte fara a fi nevoie de a fi oprit pentru a se raci. Cu cat curentul de sudura este mai mare, cu atat invertorul se va incalzi mai repede, totusi cele mai multe dintre acestea sunt dotate cu ventilator de racire astfel ca pot fi utilizate pe perioade mai mari de timp.