Probabil ca sunt multe persoane care pastreaza una sau mai multe sticle de vin in propria locuinta, asteptand ocazia potrivita pentru a le inaugura. Orice sticla de vin merita sa fie depozitata in conditii optime, ceea ce poate ca nu este atat de simplu pe cat poate parea la prima vedere. Totusi, venim cu cateva sugestii de care orice persoana poate tine cont. Inainte de toate, oricine ar trebui sa stie ca vinul se oxideaza in timp, iar o sticla desfacuta merita consumata in decurs de cateva zile, in niciun caz depozitata.
Temperatura adecvata
Vinul nu trebuie pastrat intr-un dulap, in special in apropiere de surse de caldura, iar mentinerea unei temperaturi constante este esentiala, mai ales atunci cand se doreste invechirea acestuia. Se recomanda pastrarea in locuri in care temperatura este mai scazuta, astfel ca bucataria nu reprezinta un spatiu ideal in acest sens. Persoanele care isi doresc ca propria colectie de vin sa fie depozitata in conditii optime ar putea sa se orienteze catre un frigider special pentru vinuri, in special atunci cand nu dispun de un beci. Temperatura ideala de pastrare pentru vinuri este de 12 – 13 grade.
Gradul de luminozitate
De asemenea, conteaza foarte mult si gradul de luminozitate, astfel ca pastrarea acestuia langa o fereastra este o alegere mai putin inspirata si poate duce la rezultate nedorite. Lumina aduce de cele mai multe ori si caldura, iar aceasta altereaza procesul de invechire al vinului. Aceasta bautura are nevoie de spatii intunecate pentru a-si pastra calitatile in timp.
Nu orice vin se poate invechi
Vinurile se inchevesc in mod diferit, iar unele sunt recomandate a fi consumate doar proaspete. De exemplu, vinurile dulci rareori se inchevesc, la fel si cele rosé, care sunt puse in valoare atunci cand sunt servite in primii ani de la productie.
Nivelul de umiditate
Este important sa se tina cont de acest detaliu pentru a incerca evitarea alterarea dopurilor din pluta. Astfel, o umiditate prea ridicata va duce la deshidratarea dopului si oxidarea vinului, favorizand chiar dezvoltarea mucegaiului. Din acest motiv se recomanda achizitionarea unui frigider special pentru depozitarea vinului care sa dispuna si de optiunea de controlare a nivelului de umiditate.
Pozitia sticlei
Si pozitia sticlei conteaza foarte mult, iar aceasta trebuie sa fie orizontala pentru ca acest lucru permite ca dopul de sticla sa fie umed in permanenta.
Atentie la vibratii
Nu in utimul rand, vinurile ce se doresc invechite sunt afectate de vibratiile constante, motiv pentru care este important ca acestea sa fie pastrate intr-un frigider care sa nu vibreze sau, bineinteles, intr-un beci.
De acum daca cunosti regulile principale pentru a invechi o sticla de vin, mai ai nevoie de vinul potrivit in acest sens. Descopera vinul rosu de la Budureasca, magazinul online al Cramei Budureasca fiind locul ideal catre care te vei putea orienta. Aici te asteapta o gama diversificata de vinuri de inalta calitate, demne de colectia ta. Un bun exemplu in acest sens este Feteasca Neagra din gama Origini, vin care se remarca prin culoarea sa rosie cu reflexii violacee. Aromele intense de fructe de padure si condimentele fine sunt specifice unui vin de inalta calitate obtinut din struguri de Feteasca Neagra. Gustul intens de fructe rosii este evidentiat de corpolenta si de taninurile moi. Nivelul de aciditate este bun, iar Feteasca Neagra din gama Origini poate fi candidatul ideal pentru invechire la sticla, numai bun pentru a-ti completa colectia. Maturat in baricuri de stejar timp de 12 luni, acest vin este foarte versatil si poate fi consumat alaturi de o multime de preparate, temperatura sa ideala de servire fiind intre 18 si 20 de grade.