Echipament individual de protectie

Echipamentul individual de protectie este un echipament special pe care il porti pentru a crea o bariera intre tine si germeni. Aceasta bariera reduce sansele de atingere, expunere si raspandire a germenilor. Iar in contextul actualei pandemii, a folosi un echipament protectie, mai ales atunci cand esti expus, conteaza. Fie ca lucrezi in domeniul medical, in cel alimentar, farmacii si asa mai departe, ar trebui sa te gandesti bine la toate elementele ce formeaza un astfel de echipament si sa iei in considerare toate aceste aspecte.

Echipamentul individual de protectie ajuta la prevenirea raspandirii germenilor in special in spital si in clinici medicale. Acest lucru poate proteja oamenii si lucratorii din domeniul sanatatii de infectii. Tot personalul spitalului, pacientii si vizitatorii ar trebui sa utilizeze echipament de protectie atunci cand va exista contact cu sange sau alte fluide corporale.

Tipuri de echipament de protectie individual

Purtarea de manusi protectie este importanta deoarece protejeaza mainile de germeni si ajuta la reducerea raspandirii germenilor.

Masca protectie este obligatorie oriunde in aceasta perioada si trebuie sa te asiguri ca iti acopera gura si nasul. Unele masti au o parte din plastic transparenta care iti acopera ochii. O masca chirurgicala ajuta la oprirea raspandirii germenilor din nas si gura. De asemenea, te poate impiedica sa imprastii germeni prin respiratie, tuse sau stranut. O masca speciala formeaza o etansare stransa in jurul nasului si gurii. Poate fi necesar, astfel incat sa nu respiri particule foarte mici, cum ar fi bacteriile tuberculoase sau virusul rujeolei sau al varicelei.

Protectia ochilor include scuturi de fata si ochelari de protectie. Acestea iti protejeaza membranele mucoase din ochi de sange si alte fluide corporale. Daca aceste fluide intra in contact cu ochii, germenii din fluid pot patrunde in corp prin membranele mucoase.

Imbracamintea include halate, sorturi, invelitoare pentru cap si pantofi.

Acestea sunt adesea folosite in timpul interventiei chirurgicale pentru a te proteja pe tine si pe pacient. De asemenea, sunt folosite in timpul interventiei chirurgicale pentru a te proteja atunci cand lucrezi cu fluide corporale.

Vizitatorii trebuie sa poarte halate daca viziteaza o persoana care este izolata din cauza unei boli care poate fi raspandita cu usurinta. Desigur, acum vizitarea bolnavilor nu este permisa, insa asa ar fi normal atunci cand mergem in vizita- sa avem echipamentul corespunzator.

Este posibil sa ai nevoie de echipamente speciale atunci cand manipulezi unele medicamente.

Alege echipamentul de protectie potrivit. Ai nevoie de echipament de protectie atunci cand ai grija de persoanele izolate, precum si de alti pacienti.

Dupa ce utilizezi echipamentul de protectie

Indeparteaza si arunca echipament de protectie in siguranta pentru a proteja pe altii de expunerea la germeni. Inainte de a parasi zona de lucru, scoate toate elementele acestui echipament de protectie si pune-le la locul potrivit. Aceasta poate include:

-Recipiente speciale pentru rufe care pot fi refolosite dupa curatare;

-Containere speciale pentru deseuri care sunt diferite de alte containere pentru deseuri;

-Pungi special marcate pentru echipamente de protectie speciale.

Echipamentul de protectie este extrem de important, mai ales pentru cei care sunt expusi unor riscuri precum infectiile cu noul virus sau contaminari cu substante periculoase. De aceea, atentie mare in alegerea echipamentului!