Intretinerea combinelor agricole in timpul sezonului

mentenanta combina agricola

O combina agricola, cunoscuta si sub numele de combina de recoltat, este o masina agricola complexa utilizata pentru recoltarea cerealelor si a altor culturi agricole, cum ar fi porumbul, rapita sau orezul. Combina agricola indeplineste mai multe operatiuni simultan, cum ar fi taierea tulpinilor culturii, treierarea sau separarea boabelor de tulpini, separarea impuritatilor si depozitarea boabelor intr-un rezervor.Intretinerea corespunzatoare a combinelor agricole pe durata sezonului este esentiala pentru a asigura functionarea optima si prelungirea duratei de viata a acestora. Urmează aceste sfaturi pentru intretinerea combinelor agricole in timpul sezonului.

Curatarea regulata

Curatarea combinelor agricole dupa fiecare utilizare este foarte importanta. Indeparteaza resturile vegetale si alte reziduuri de pe suprafata combinei, inclusiv din compartimentele de cosire, de treierat si de transport. Utilizeaza aer comprimat, perii sau alte unelte adecvate pentru a curata in mod eficient fiecare parte a combinei.

Verificarea si inlocuirea pieselor uzate

Verifica in mod regulat starea pieselor cheie, cum ar fi lama de cosit, ciocanele de treierat, sitele si curelele. Inlocuieste orice piese uzate sau deteriorate pentru a evita daunele suplimentare si pentru a mentine performanta optima a combinei. Uneori poate fi nevoie chiar sa inlocuiesti o curea combina atunci cand vechea curea este deteriorata.

Lubrifierea corecta

Asigura-te ca toate punctele de lubrifiere ale combinei sunt lubrifiate in mod regulat conform specificatiilor producatorului. Utilizeaza lubrifianti recomandati si asigura-te ca aplici cantitatea corecta de lubrifiant pentru fiecare punct. Anumite piese pentru utilaje agricole au nevoie de o intretinere ceva mai minutioasa.

Verificarea sistemelor hidraulice si electrice

Verifica sistemele hidraulice si electrice ale combinei pentru a te asigura ca functioneaza corect. Verifica nivelul uleiului hidraulic, presiunea si eventualele scurgeri. Verifica si starea cablurilor, conexiunilor si a sistemului electric al combinei.

Reglarea adecvata

Asigura-te ca combinele agricole sunt corect reglate in functie de culturile si conditiile de teren. Verifica reglajele pentru cosit, treierat, ventilatoare si alte functii importante pentru a obtine o performanta optima.

Verificarea si curatarea sistemului de racire

Asigura-te ca sistemul de racire al combinei este curat si functioneaza corespunzator. Curata radiatoarele si verifica nivelul si calitatea lichidului de racire. O supraincalzire a combinei poate duce la avarii costisitoare.

Inregistrarea si raportarea problemelor

Inregistreaza orice probleme sau defectiuni aparute in timpul sezonului si raporteaza-le imediat pentru a le remedia. Efectuarea reparatiilor necesare inainte ca problemele sa se agraveze poate preveni avarii majore si oprirea productiei.

Respectarea intervalului de revizie si intretinere

Respecta programul de revizie si intretinere recomandat de producator. Acesta include schimburi de filtre, inlocuirea uleiului, reglaje si alte activitati necesare pentru mentinerea combinei in stare optima de functionare.

Este important sa urmezi recomandarile si instructiunile producatorului combinei agricole si sa colaborezi cu un specialist in service pentru a-ti oferi asistenta si sfaturi personalizate in ceea ce priveste intretinerea combinei agricole pe durata sezonului. De asemenea, daca ai posibilitatea, asigura-te ca inca de la inceput investesti intr-o combina de buna calitate, care sa functioneze pentru mult timp. Combinele sunt utilaje pe care le vei folosi pe termen lung, ceea ce inseamna ca vei avea mereu nevoie sa le intretii si sa le mentii functionale.