Recomandări pentru îngrijirea implanturilor dentare

Coroanele dentare susținute pe implanturi nu sunt afectate de carii, arată plăcut din punct de vedere estetic și nu își schimbă culoarea inițială odată cu trecerea timpului. Totuși, la fel ca în cazul dinților naturali, implanturile se pot pierde dacă nu ai grijă de ele sau o faci incorect.

De ce este importantă igiena implanturilor dentare?

În absența unei îngrijiri orale adecvate, crește riscul de inflamare a țesuturilor moi din jurul implantului – și astfel se poate dezvolta mucozita. Dacă nu este tratată, mucozita poate duce la o complicație mai gravă – periimplantita, resorbția osului din jurul implantului și respingerea implantului.

Cât de frecvente sunt aceste complicații? Potrivit Universității din Göteborg, 50% dintre pacienții cu implanturi au dezvoltat periimplantită la câțiva ani după inserarea acestora, iar 14,5% dintre aceștia au avut complicații grave, precum pierderea implanturilor.

 

Cum să îngrijești implanturile dentare imediat după operație?

Imediat după intervenția chirurgicală și până când țesuturile moi sunt complet vindecate și suturile sunt îndepărtate, trebuie respectate următoarele reguli de igienă:

 • Evită băuturile și alimentele calde și reci, sărate, acre, piperate;
 • Nu peria zona postoperatorie în ziua intervenției chirurgicale;
 • Evită alimentele solide;
 • Încearcă să mesteci mâncarea pe partea sănătoasă a maxilarului.
 • Utilizează o periuță de dinți cu peri moi.
 • Începând din ziua a 2-a, clătește gura cu ser fiziologic la fiecare 2 ore și după fiecare masă.
 • Dimineața și seara înainte de culcare, clătește gura cu o clătire antiseptică de farmacie.

După îndepărtarea suturilor, îngrijirea bucală este redusă la regulile standard de igienă din secțiunea următoare.

Important! În primele 1-2 luni după operație, implantul este deosebit de vulnerabil, așa că ia toate medicamentele prescrise și urmează recomandările medicului implantolog.

 

Cum să îngrijești implanturile dentare după instalarea coroanelor?

Coroana pe implant este de obicei plasată după osteointegrarea completă a implantului dentar, de regulă la 3-6 luni de la intervenție. După protezarea dentară, este important să ții cont de următoarele recomandări pentru îngrijirea bucală:

 1. Periază dinții de 2 ori pe zi.
 2. Utilizează o pastă de dinți cu abraziune scăzută și o periuță de dinți cu peri moi până la medii. Evită utilizarea pastelor de dinți cu efect de albire.
 3. Folosește ața dentară sau periuțe interdentare pentru a curăța spațiul interdentar din jurul coroanelor de pe implanturi. Pentru cele mai bune rezultate, utilizează irigatoarele bucale recomandate de medicul dentist.
 4. Folosește ape de gură care împrospătează respirația și reduce bacteriile.
 5. Curăță temeinic nu numai dinții, ci și limba și gingiile. Masarea gingiilor îmbunătățește circulația sângelui și reduce riscul de inflamație.
 6. Mănâncă mai multe fructe, legume, alimente bogate în fibre, reduce aportul de carbohidrați simpli și dulciuri. Desigur, coroanele metalo-ceramice sau din zirconiu sunt insensibile la ceea ce mănânci, dar nutriția afectează aciditatea salivei și starea dinților naturali. Și durata de viață a implantului depinde direct de acest lucru.

 

Important de reținut!

Regula 1. O dată la șase luni, efectuați o examinare de rutină la medic. Acest lucru va ajuta medicul dentist să evalueze starea dintelui artificial și să identifice problemele într-un stadiu incipient.

Regula 2. Indiferent cât de bine îți monitorizezi cavitatea bucală, este imposibil să scapi complet de placă și tartru. Așadar, cel puțin o dată pe an, este necesară o curățare profesională a dinților la clinica unde a fost efectuată implantarea.