Un avocat specializat in partaj raspunde la cele mai frecvente intrebari despre acest subiect!

avocat partaj
avocat partaj
avocat partaj

Atunci cand sotii nu se mai inteleg, se ajunge la divort, proces care poate fi foarte simplu de realizat atunci cand acestia nu au bunuri de impartit. Daca, in schimb, sotii au achizitionat diverse proprietati sau alte bunuri in timpul casatoriei, este necesara realizarea partajului.

Ce este partajul?

Procedura prin care se incheie proprietatea comuna se numeste partaj. Aceasta operatiune juridica de impartire a bunurilor comune se poate realiza atat in urma divortului, cat si in timpul casatoriei.

De cate tipuri pot fi bunurile comune?

Un avocat partaj din cadrul cabinetului avocatiasiduhnea.ro a explicat ca bunurile comune pot fi de doua tipuri, in functie de tipul de proprietate:

  1. Proprietatea comuna in devalmasie – bunurile detinute la comun si simultan de mai multe persoane, fara sa existe o cota-parte deja stabilita. De regula, toate bunurile pe care le obtin sotii in timpul casatoriei se incadreaza in aceasta categorie, indiferent ca detin bunuri mobile (autoturisme, mobila) sau imobile (apartamente, case sau terenuri);
  2. Proprietatea comuna impartita in cote-parti – bunurile care apartin mai multor titulari care au cote-parti bine determinate. Acest tip de proprietate este specific rudelor sau partenerilor de afaceri.

Care sunt bunurile ce nu fac obiectul partajului?

Un avocat partaj a explicat si ce bunuri nu se impart dupa casatorie:

– bunurile obtinute inainte de a deveni sot si sotie;

– bunurile mostenite;

– bunurile primite prin donatie, exceptie facand situatiile in care donatorii au prevazut in mod expres, in contractul de donatie, ca aceste bunuri sunt comune celor doi soti;

– bunurile de uz personal (de ex. obiectele de imbracaminte);

– drepturile patrimoniale de proprietate intelectuala, precum drepturile de autor;

– premiile si recompensele;

– schitele si proiectele artistice;

– indemnizatia de asigurare si despagubirile pentru orice prejudiciu material cauzat unuia dintre soti;

– bunurile, sumele de bani sau orice alte valori care inlocuiesc un bun propriu, precum si bunul dobandit in locul acestuia;

– fructele bunurilor proprii (chiria obtinuta in urma unui apartament pe care unul dintre soti l-a mostenit de la parinti).

Atunci cand vine vorba despre bunurile proprii ale unui sot, celalalt nu are niciun drept. Potrivit art. 342 al Codului Civil, “fiecare sot poate folosi, administra si dispune liber de bunurile sale proprii, in conditiile legii.”

De ce criterii se tine cont la partaj?

„La formarea si atribuirea loturilor, instanta va tine seama, dupa caz, si de acordul partilor, marimea cotei-parti ce se cuvine fiecareia din masa bunurilor de impartit, natura bunurilor, domiciliul si ocupatia partilor, faptul ca unii dintre coproprietari, inainte de a se cere imparteala, au facut constructii sau imbunatatiri cu acordul celorlalti coproprietari sau altele asemenea.” (art. 987).

De ce sa apelezi la un avocat partaj cu experienta?

Un avocat partaj se va asigura ca vei obtine toate bunurile care ti se cuvin. El va face negocieri pentru ca partajul sa se stabileasca prin acord, iti va oferi consultanta juridica pentru ca tu sa iei cele mai bune decizii cu privire la acest proces si iti va oferi asistenta si reprezentare juridica.

De asemenea, avocatul in partaj va redacta actiunile, intampinarile si cererile specifice, pentru ca tu sa depasesti cat mai usor aceasta etapa dificila din viata ta!