Utilitatea procurii notariale pe piata auto

Procura este o imputernicire oficiala, legalizata in fata unui notar public, prin care o persoana poate reprezenta si actiona in numele unei alte persoane.

Procura, prin definitie, este o imputernicire oficiala, legalizata in fata unui notar public, prin care o persoana poate reprezenta si actiona in numele unei alte persoane, fizice sau juridice.

Ca in multe alte domenii, si in piata auto ne confruntam cu acest act juridic, respectiv cu notiunea de procura necesara indeplinirii unor formalitati avand ca obiect autovehiculele.

Exista situatii in care posesorul unui autoturism nu are posibilitate sa procedeze la formalitatile inmatricularii acestuia, situatie in care va apela la eliberarea unei procuri notariale, catre o alta persoana careia i se va da dreptul de a actiona pentru si in numele proprietarului de drept.

Eliberarea unei procuri notariale se face la notarul public, indiferent de cabinetul notarial ales, cu conditia ca acesta sa fie pe teritoriul tarii noastre.

In situatia de exceptie in care vorbim despre persoane aflate in strainatate, procura se va  elibera la consulatul Romaniei din tara in care se afla acestea.

Articolul de fata va pune la dispozitie cateva informatii de interes cu privire la notiunea de procura auto, necesitatea acesteia, documentele necesare eliberarii ei si, nu in ultimul rand, costurile aferente urmarii procedurii notariale.

Situatii in care imputernicirea notariala devine obligatorie

Exista o multitudine de situatii care fac necesara demararea procedurii de eliberare a unei procuri notariale in domeniul auto. Astfel, daca esti proprietarul unui autoturism utilizat in mod regulat de o alta persoana sau daca ai achizitionat un autovehicul inainte de a demara procedurile legale infiintarii unei firme te vei regasi in situatia necesitatii unei imputerniciri notariale.

Prima conditie, in situatia in care ati decis sa apelati la procedura eliberarii unei procuri notariale, este alegerea unui cabinet notarial recunoscut de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania.

Cel de-al doilea aspect de luat in calcul este constientizarea valorii juridice a unei astfel de imputerniciri. Cu alte cuvinte, acest act confera unei alte persoane dreptul de a dispune de bunul tau personal, acesta fiind motivul pentru care trebuie cantarit foarte bine cui i se va incredinta un astfel de act, situatiile cu final nefericit culminand chiar cu pierderea autovehiculului.

Imputernicirea in domeniul auto ofera persoanei imputernicite drept de reprezentare in raport cu institutiile statului (organe politienesti, asiguratori s.a.m.d.), persoana imputernicita avand multa libertate juridica in raport cu bunul in discutie, cu exceptia situatiei in care aceasta va raspunde personal, in numele mandatului, daca situatia face obiectul.

Documentele necesare eliberarii unei imputernici in domeniul auto

In general, informarea asupra actelor necesare derularii acestor formalitati se poate face pe platformele online ale anumitor cabinete notariale (nu toate cabinetele ofera astfel de informatii detaliate), sau se pot solicita relatii telefonice la un cabinet notarial.

Pentru a va usura cautarile, va venim in sprijin cu documentele de care aveti nevoie pentru a intra in posesia imputernicirii:

  • C.I. sau B.I. a / al detinatorului bunului;
  • copie C.I. sau B.I. a / al imputernicitului;
  • originalul cartii de identitate si talonul autovehiculului in discutie;
  • dovada achizitiei bunului in discutie (aceasta poate fi factura fiscala sau actul de vanzare-cumparare al autovehiculului). In cazul in care vorbim despre persoana juridica, se vor solicita atat actul constitutiv, cat si hotararea A.G.A. .

In baza acestora, se va proceda la scrierea imputernicirii, prin adaugarea datelor cu caracter personal ale posesorului autovehiculului, respectiv ale persoanei imputernicite. Printre altele, se vor inscrie, in baza talonului auto, numarul unic de identificare al autovehiculului (seria de sasiu), marca si modelul masinii, numarul autovehiculului, anul producerii acestuia etc.

Procura notariala pret

Costurile la care se ridica un astfel de act sunt in jurul a 30 ron, urmand ca duplicatele sa fie taxate cu cate 10 ron per duplicat. Va recomandam efectuarea platii pentru cel putin doua duplicate, in vederea preintampinarii unor situatii care pot consuma nervii si timpul dumneavoastra.

Ca fapt divers, este de retinut ca organele de politie retin imputernicirea in vederea eliberarii numerelor provizorii, motiv pentru care cateva duplicate vor fi mai mult decat bine venite.

In general, procura poate fi utilizata timp de trei ani de la momentul eliberarii, acesta fiind inca un motiv pentru care trebuie cantarita bine persoana careia ii va fi inmanata.

Conform noilor norme, aceste acte sunt necesare si la momentul instrainarii autovehiculului (cu exceptia fiscalului), existand situatii ce nu permit derularea procedurii inmatricularii autovehiculului pe numele noului posesor.

De asemenea, in cazul autovehiculelor cu motoare puternice, in vederea ocolirii platii impozitului, se practica folosirea acestui act, procedura nefiind intocmai corecta din punct de vedere juridic, autoturismul nefiind inscris practic nicaieri.