Vinul: caracteristicile si soiurile sale

 

 

Nu-I asa ca aveti pofta de un vin rece, savurat pe o terasa, scaldat de razele soarelui? Stim, este inca iarna afara, dar aceasta imagine este probabil in mintea multora dintre noi.

Primul lucru pe care trebuie sa-l stim este de unde vin vinurile rose. Un vin rose este practic un vin rosu cu putina macerare. Provine din struguri negri (sau un amestec de struguri albi si negri), iar nuanta roseului va depinde de timpul de macerare: cu cat timpul este mai scurt, cu atat culoarea mai deschisa si albicioasa. Iar cu cat timpul de macerare este mai lung, cu atat culoarea este mai violeta sau violacee.

Calitatea unui vin rose este independenta de culoarea sa mai mult sau mai putin slaba. In Romania se produce o varietate incredibil de delicioasa de vinuri rose. Va invitam sa aflati mai multe despre aceasta butura pentru a descoperi cum sa consumati un vin roze.

Un Vin rose romanesc se caracterizeaza, de multe ori, printr-o gama larga de arome cu predominanta notelor de fructe si florale. Sunt vinuri moi in cea mai mare parte, pentru consum proaspat si fara corp excesiv. De aceea sunt ideale pentru perioada mai calda a anului. Unele dintre cele mai populare soiuri de struguri pentru vin rose sunt Syrah, Bobal, Tempranillo, Garnacha sau Cabernet Sauvignon.

Pe langa aroma sa blanda si placuta, vinul rose are proprietati sanatoase. Cu moderatie, vinul contine antioxidanti, asa ca un pahar pe zi este o modalitate excelenta de a ramane tanar si de a imbunatati circulatia sangelui.

In plus, se asorteaza de minune cu majoritatea preparatelor din dieta mediteraneana: orez, peste, legume… mai tarziu va vom recomanda cele mai bune asocieri pentru acest vin.

Dar mai intai, o curiozitate despre acest vin: stiai ca primul vin din istorie a fost probabil un vin rose? Istoricii subliniaza ca primul vin a fost rezultatul unei recolte ocazionale in care strugurii albi si negri au fost amestecati si a rezultat ceva asemanator cu un claret.

Tipurile de vinuri rose, simplificand, ar putea fi impartite in doua mari grupe: sec si dulce.

Vinul rose sec este cel mai produs in lume si se caracterizeaza prin amestecul a 2 sau 3 soiuri de struguri in productia sa.

Pe de alta parte, vinurile rose dulci sunt mai putin cunoscute si sunt facute in principal cu un singur strugure (monovarietal) de Garnacha sau Merlot.

Cum se caracterizeaza vinul rose?

Rose fructat: Dupa cum indica si numele, este un trandafir care evoca note fructate, pe langa struguri. De exemplu, piersici, pere, mar, coacaze, caise, cirese.

Vin rose demidulce: Acesta este unul dintre cele mai usor de baut, potrivit pentru toate tipurile de palate. Cu o cantitate de zahar intre 12 si 45 de grade, sunt vinuri distractive si proaspete.

Iata cateva sugestii despre cum sa asociati mancarea cu un vin rose:

Salata: Prospetimea este principala caracteristica a salatei, la fel ca si cea a vinului Vin rose (mai ales a celor cu taietura uscata). Salata, un preparat atat de iconic al dietei mediteraneene, se asorteaza perfect cu acest vin.

Paste: Un vin rose se potriveste cu orice fel de mancare de paste. Alegeti un vin rose uscat daca aveti de gand sa imbracati pastele cu un sos de fructe de mare sau de peste. Daca, in schimb, pastele tale au nuante mai dulci, opteaza pentru un vin cu caracteristici similare.