Ce este si cum functioneaza filtrul de particule

Convertorul catalitic este unul dintre cele mai importante elemente ale masinii. Este un sistem care, in linii mari, vizeaza minimizarea poluarii mediului. Avand in vedere activitatea sa, acest sistem ne poate oferi mai multe probleme, astfel incat cunoasterea functionarii sale ne va ajuta, de asemenea, sa imbunatatim intretinerea acestuia.  Afla aici unde se pot colecta catalizatoare.

Ce este catalizatorul si cum functioneaza?

Un vehicul foloseste un sistem numit convertor catalitic pentru a reduce elementele nocive pe care sistemul de evacuare le arunca. Este adapostit in teava de esapament, este un recipient din otel inoxidabil si in interior are un suport ceramic sau similar. Acest element are o forma ovala sau cilindrica, formand o structura cu mai multe celule sub forma de fagure de miere.

Cum functioneaza catalizatorul?

Emisiile de gaze de esapament ajung la catalizator si acolo temperatura atinge valori cuprinse intre 400 si 700 de grade Celsius. Elementele metalice nobile care ii impregneaza suprafata actioneaza ca catalizatori, accelerand procesele chimice si transformand gazele nocive in elemente inofensive.

Catalizatorul intr-o masina pe benzina

Catalizatorul este utilizat atat la motoarele pe benzina, cat si la cele diesel. Fiecare combustibil genereaza unele elemente, fiind in ambele cazuri poluante, dar, ca regula generala, un motorina poate provoca de patru ori mai multa poluare a aerului decat o benzina. Catalizatorii utilizati de motoarele pe benzina se numesc catalizatori cu trei piste, un sistem care transforma hidrocarburile in dioxid de carbon si apa, monoxid de carbon in dioxid de carbon si oxid nitric in azot si oxigen.

 

Convertorul catalitic intr-o masina diesel

Catalizatorul folosit de un motor diesel este de obicei de tip oxidare. Acest sistem actioneaza cu excesul de aer gasit in sistem, transformand monoxidul de carbon in dioxid de carbon. In acelasi mod, oxidul nitric devine dioxid de carbon si apa, finalizand procesul de transformare.

Simptomele unui catalizator infundat

Unul dintre simptomele unui catalizator infundat sau defect este scaderea puterii motorului. Nu toti soferii o percep pentru ca nu se intampla peste noapte. Daca aceste defectiuni cauzeaza chiar probleme la pornire, sunete ciudate sau aprinderea defectiunii motorului, probabil catalizatorul nostru a ajuns la sfarsitul vietii sale. Desigur, cresterea emisiilor de gaze este un alt simptom, desi acesta este cel mai dificil de perceput.

Verificare pret catalizator pe site-ul topcatrecycling.com

Furturile de catalizatori cresc vertiginos din cauza cresterii platinei

Traficul de metale pretioase ataca companiile de inchirieri auto in cautarea ravnitei piese din teava de esapament

Catalizatorii au devenit un obiect al dorintei pentru bandele criminale. Multi soferi nu stiu ca poarta o mica comoara in partea inferioara a vehiculului lor, un cilindru care contine metale pretioase precum paladiu, rodiu si platina, pana cand hotii demonteaza tevile de esapament ale mai multor masini pe o strada slab luminata sau intr-o parcare cu putina supraveghere.

Furturile de convertizoare catalitice au crescut vertiginos in multe tari din lume. Politia investigheaza mai multe plangeri depuse in diferite locatii de persoane fizice si oameni de afaceri. Aceste furturi se datoreaza faptului ca un catalizator, poate aduce bani frumosi hotilor, datorita componentelor sale pretioase.