Care sunt CARACTERISTICILE Jantelor din Aliaj – Tu știai aceste lucruri?

De buna stare a jantelor mașinii depinde siguranța deplasării. Jantele mașinii pot fi comparate cu picioarele omului, iar prin extrapolare, putem spune că acestea dau direcția autoturismului, ținuta și „eleganța” acestuia pe șosea. Jantele din aliaj sunt, așa cum le spune și numele, de o rezistență superioară jantelor din tablă și, uneori, pot face diferența.

Sunt, bințeînțeles, șoferi care preferă să achiziționeze jante pentru fiecare set de anvelope în parte și să le schimbe total de la un sezon la altul. Jantele din aliaj au rezistență crescută la intervențiile din factori externi.

Verificarea periodică a jantelor, fie ele jante tablă sau jante aliaj, reprezintă un gest de bun simț pentru un șofer cu adevărat responsabil de viața sa și a celorlalți ocupanți ai mașinii.

Se impune verificarea jantelor auto cel puțin în momentul înlocuirii anvelopelor de iarnă cu cele de vară sau invers, astfel încât acestea să fie perfect funcționale. De pe Vadrexim.ro puteți afla informații despre caracteristicile importante de care trebuie să țineți cont atunci când cumpărați jante mașinii dumneavoastră:

  1. Lățimea jantei (rim width) – lățimea nominală a jantei se măsoară între cele două buze ale ei;
  2. ET (offset or deport) – o valoare importantă care reprezintă poziționarea roții pe mașină și care determină distanța suprafeței de montaj față de centrul jantei;
  3. Diametrul cercului prezoanelor și dispunerea lor (bolt circle diameter and bolt hole pattern), dau diametrul cercului pe care sunt dispuse prezoanele pe butucul roții, respectiv numărul prezoanelor necesare pentru prinderea jantei;
  4. Diametrul găurii centrale: diametrul pe care janta îl are în partea care se montează pe butuc;
  5. Cocoașa: o formă de protecție integrată în jantă;
  6. Buza jantei: marginea îndoită spre exterior pe care se montează contragreutățile la echilibrare;

Toate informațiile despre indicatorii jantei pot fi consultate pe portalul dedicat de jante pe Vadrexim.ro!