Ce presupune fiscalizarea unei case de marcat – ce trebuie sa stii daca esti antreprenor

fiscalizare casa de marcat

Fiscalizarea unei case de marcat este un proces esential pentru conformitatea fiscala a afacerilor care efectueaza tranzactii banesti. Aceasta procedura implica mai multi pasi specifici si necesita colaborarea intre operatorii economici si autoritatile fiscale.

Procesul de fiscalizare este reglemantat de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 28/1999 si presupune transformarea unei case de marcat intr-un instrument fiscal legal, capabil sa inregistreze si sa memoreze toate tranzactiile comerciale.

Pasii principali ai procesului de fiscalizare casa de marcat includ:

  1. Achizitionarea casei de marcat

Toata aparatura fiscala trebuie achizitionata de la distribuitori autorizati si insotita de un contract de service.

Echipamentele achizitionate trebuie sa fie conform normelor stabilite de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si sa fie inregistrate oficial.

  1. Obtinerea numarului unic de identificare (NUI)

Acesta se obtine online prin completarea formularului C801 si incarcarea acestuia in Spatiul Privat Virtual (SPV) al ANAF, impreuna cu documentele necesare, cum ar fi copii ale CUI si CIF si alte acte ale firmei.

  1. Depunerea dosarului pentru fiscalizare casa de marcat

Dosarul de fiscalizare casa de marcat trebuie sa contina diverse documente, inclusiv copii dupa actele de identitate ale administratorilor, certificatul de inregistrare fiscala, actul constitutiv al societatii, si dovada achizitiei echipamentului (factura si chitanta).

  1. Fiscalizarea propriu-zisa

Aceasta este realizata de un tehnician autorizat care configureaza si activeaza memoria fiscala a casei de marcat si seteaza aparatului conform cerintelor legale.

Aceasta etapa include si instruirea personalului in utilizarea corecta a echipamentului.

  1. Declararea fiscalizarii casei de marcat la ANAF si obtinerea vizelor necesare

Dupa instalarea si configurarea casei de marcat, trebuie sa depui un dosar la ANAF pentru a obtine vizarea actelor, care sa includa si primul bon fiscal emis​.

  1. Intretinerea si conformitatea continua

Odata fiscalizata, este esential sa asiguri intretinerea regulata a casei de marcat si sa te asiguri ca toate tranzactiile sunt inregistrate corect pentru a evita eventuale sanctiuni​.

Acestia au fost pasii cei mai importanti. Totusi, este important sa retii ca acest proces poate fi diferit in functie de regiune si de specificul activitatii afacerii tale.

Este, de asemenea, esential sa pastrezi toate documentele, chitantele si rapoartele fiscale ale casei de marcat pentru verificari ulterioare din partea autoritatilor.

 

Fiscalizarea casei de marcat este esentiala pentru orice afacere care accepta plati in numerar sau electronice de la clienti, deoarece toate tranzactiile trebuie inregistrate conform legii. Aceste aparate au si rolul de prevenire a evaziunii fiscale si de asigurare a unei evidente corecte si transparente a veniturilor pentru stat.

De ce sa apelezi la o firma specializata in fiscalizarea caselor de marcat?

Antreprenorii ar trebui sa apeleze la serviciile unei firme specializate pentru fiscalizare casa de marcat din urmatoarele motive:

  • Firmele specializate sunt la curent cu toate schimbarile legislative si tehnice – te asiguri ca fiscalizarea este facuta conform ultimelor reglementari.
  • Delegand aceasta sarcina iti poti indrepta atentia catre alte aspecte importante care tin de succesul afacerii tale.
  • Aceste firme ofera de obicei si servicii de suport tehnic si mentenanta.
  • Ai siguranta faptului ca instalarea si configurarea initiala a casei de marcat sunt efectuate corect – astfel eviti problemele care pot fi cauzate de setari incorecte sau incompatibilitati.

Fii pregatit pentru orice control fiscal! Contacteaza expertii de la Tehnicafiscala.ro pentru fiscalizarea casei de marcat!