Cum sa imi evaluez corect masina mea second hand?

Ghiduri de Prețuri Auto

Indiferent dacă iei în considerare să vinzi mașina printr-un dealer,pe un site online de anunţuri,  să o refinanțezi sau pur și simplu vrei să știi cât valorează, este posibil să te bazezi pe un ghid de prețuri auto pentru a atribui o valoare corectă vehiculului tău. Ghidurile de prețuri auto pot fi accesate la bibliotecă, la uniuni de credit sau bănci, la dealeri auto și online.

Deși sună destul de ușor, s-ar putea să fii surprins să descoperi cât de multe informații sunt luate în considerare pentru a determina valoarea automobilului tău. Deoarece există o varietate de ghiduri de valoare auto pe piață, pot exista discrepanțe între un ghid de valoare și altul. Din acest motiv, este responsabilitatea proprietarului mașinii să se asigure că mașina este evaluată la valoarea maximă.

Începerea procesului

Cu toate că există mai multe ghiduri de valoare auto disponibile, funcția fiecăruia este destul de similară. În principiu, vei începe prin a indica motivul pentru care încerci să stabilești o valoare pentru mașina ta. Valorile mașinilor second-hand vor varia în funcție de faptul dacă mașina este oferită în schimbul alteia, vândută în mod privat sau refinanțată.

Identificarea mașinii tale

După ce ai identificat tipul de evaluare necesar, vei selecta anul, marca și modelul mașinii tale second-hand. Mașinile clasice sau antice sunt adesea clasificate separat. De multe ori, ți se va cere să selectezi pachetul de echipare al vehiculului. Observă că, în timp ce modelul EX poate fi un model de bază pentru o mașină, poate fi modelul de vârf pentru o altă mașină. La selectarea pachetului de echipare, mulți proprietari de mașini fac greșeala de a ghici. Acest lucru ar putea duce la atribuirea unui nivel de echipare mai puțin valoros pentru mașina ta, reducând astfel valoarea sa globală.

Secțiunea următoare a ghidului de prețuri auto va cere informații specifice despre mașina ta second-hand. Secțiunea cu informații solicitate va include kilometrajul actual și codul poștal. Codul poștal este necesar pentru a determina regiunea în care locuiești. Prețurile și valorile mașinilor variază de la o regiune la alta.

Opțiuni și îmbunătățiri

Urmărind această secțiune, vei găsi probabil o listă de verificare cu toate opțiunile disponibile enumerate. Vezi dacă mașina ta are aceste dotări. Acest lucru va include caracteristici precum închiderea centralizată a ușilor, geamurile electrice, airbaguri laterale pentru pasageri, jante din aliaj, piele, plafon panoramic și alte componente care sunt adesea considerate opțiuni sau îmbunătățiri. Este foarte important ca dotările să nu fie trecute cu vederea. Este o idee bună să consulți documentele originale ale mașinii pentru aceste informații. O mașină cu un număr mare de dotări suplimentare este denumită „fully loaded”. O mașină fully loaded are o valoare mai mare decât o mașină de bază.

Indicarea stării mașinii tale

În cele din urmă, ți se va cere să clasifici starea mecanică și aspectul mașinii tale. Alegerile tale vor include:

Excelentă Bună Acceptabilă Slabă O mașină cu o evaluare excelentă trebuie să funcționeze ca nouă și să nu prezinte defecțiuni mecanice, probleme la caroserie sau în interior. Toate dotările și componentele trebuie să funcționeze în mod excelent. Sunt necesare înregistrările de reparații și întreținere.

Pentru ca o mașină să fie considerată în stare bună, aceasta nu trebuie să aibă daune majore. Ușoare zgârieturi sau denivelări sunt acceptabile. Această mașină trebuie să fie perfect funcțională, fără nevoia de a efectua reparații de orice fel.

Vehiculele în stare acceptabilă pot necesita reparații minore și pot avea daune la caroserie sau în interior. Daunele nu trebuie să împiedice conducerea mașinii.

Mașinile care necesită reparații extinse din punct de vedere cosmetic sau mecanic ar trebui considerate în stare slabă.

Evident, cu cât mașina ta se află într-o stare mai bună, cu atât este mai valoroasă. Din păcate, părerile diferă adesea în această analiză subiectivă a stării mașinii. Ca proprietar, pregătește-te să justifici poziția ta cu privire la clasificarea atribuită stării mașinii. Acest aspect oferă cel mai mult spațiu pentru dezbateri, iar dealerul sau cumpărătorul privat pot încerca să te convingă să reduci valoarea mașinii în funcție de părerea lor despre starea acesteia.

Rezultate

Odată ce ai finalizat acest ultim pas, vei fi redirecționat către un tabel care va indica valoarea corectă a mașinii tale. Dacă folosești un ghid de prețuri auto online, site-ul va afișa valoarea corectă fără a fi nevoie să consulți un tabel.

Cum să folosești rezultatele

Cu toate că primul pas a fost să clarifici dacă vinzi mașina unei persoane fizice sau o dai la un dealer, majoritatea ghidurilor de valoare auto vor oferi în continuare rezultate pentru fiecare scenariu. De fapt, multe ghiduri de prețuri online vor indica chiar și valoarea mașinii tale în funcție de starea ei (excelentă, bună, acceptabilă sau slabă). Această privire de ansamblu asupra valorilor poate fi folosită pentru a te ajuta să decizi dacă negociezi sau renunți la o tranzacție din cauza stării mașinii tale. Cu alte cuvinte, dacă dealerul oferă să primească mașina ta ca parte a tranzacției în stare bună, iar tu crezi cu tărie că mașina se află în stare excelentă, rezultatele valorilor pot indica o diferență atât de nesemnificativă încât poate să nu merite să negociezi pe această bază.

Sfaturi rapide pentru a face mașina la fel de valoroasă pentru cumpărător ca pentru vânzător

Dacă oferi mașina ta ca parte a unei tranzacții cu un dealer, retușurile cosmetice, precum cele enumerate mai jos, de obicei nu vor adăuga valoare mașinii tale. Cu toate acestea, atunci când tratezi cu o persoană într-o vânzare privată, aceste sfaturi pot face o mare diferență. În cazul în care costul reparației sau a retușului nu depășește valoarea adăugată mașinii tale, ar trebui să le iei în considerare.

Menține toate înregistrările de reparații și întreținere actualizate. Asigură-te întotdeauna că mașina este întreținută și în stare de funcționare de bază. Acest lucru include schimburile de ulei, spălările exterioare, îngrijirea covoarelor și curățarea pielii. Scapă de mirosuri cu un odorizant de aer conceput special pentru automobile. Dacă mașina este deosebit de neglijată, ia în considerare o detaliere profesională. Înlocuiește covoarele uzate, lipsă sau deteriorate cu altele noi și ieftine. Ia în considerare repararea plafonului lăsat. Repară sticla spartă sau parbrizul fisurat. Înlătură orice autocolante de pe bumper sau etichete speciale.

Lucruri importante de reținut

Întotdeauna știi ce valoare are mașina ta înainte de a discuta vânzarea sau schimbul cu alte părți. Dealerul poate evalua o mașină la o rată mult mai mică decât valoarea reală a mașinii. Evident, acesta este un efort de a face cât mai mulți bani din tranzacție. Lucrează la fel de mult pentru a economisi bani pe cât dealerul lucrează pentru a face bani.

Pentru o vânzare privată, pune la dispoziție un raport Carfax. Străinii sunt adesea suspicioși, mai ales dacă oferta pare prea bună pentru a fi adevărată. Potențialul cumpărător s-ar putea gândi că mașina a fost implicată într-un accident sau a suferit alte daune, deci prezentarea unui raport Carfax poate fi de ajutor în această situație.

Mașina ta poate să nu se vândă la prețul pe care crezi că îl merită. Dacă mașina nu se vinde după ce a fost listată o perioadă rezonabilă de timp, decide dacă ar trebui să o retragi de pe piață sau să reduci prețul. Faptul că o mașină are o anumită valoare nu înseamnă că se va vinde la acel preț. Factori precum economia, mașini similare listate în zonă și promoții și rabaturi din partea dealerilor vor influența ușurința cu care se va vinde mașina ta.