5 soluții simple pentru dinți mai albi și mai sănătoși

Ai grijă de igiena bucală și vei avea un zâmbet frumos!

Înainte de toate, poate că ar fi bine de știut că un studiu făcut acum 1-2 ani arăta că românii folosesc puțin peste un tub de pastă de dinți pe an și schimbă periuța la doi ani. O statistică destul de îngijorătoare, însă am să sper că cei care ați deschis acest articol nu vă numărați printre cei numiți mai sus. Căci, lăsați-mă să vă spun că nicio soluție miraculoasă nu combate nespălatul pe dinți. Prin urmare, articolul acesta este strict pentru cei care au un periaj regulat, dar care nu reușesc să aibă o dantură pe atât de albă pe cât și-ar dori.

Așadar, haideți să vedem împreună care ar fi soluțiile pentru a remedia această problemă, dar și ce greșeli faceți în periajul de zi cu zi!

Periuța pe care o folosești zilnic este mai importantă decât ai crede. Dacă folosești una obișnuită, la 2-3 lei, e clar că nu o să te ajute prea mult în a avea o dantură cu adevărat sănătoasă și, de ce nu, mai albă. Pentru așa ceva este nevoie de o periuță electrică, profesională, care ajunge și zonele greu accesibile, pentru a înlătura cu adevărat toate resturile de mâncare. O periuța ca aceasta, de exemplu, care elimină cu până la 7 ori mai multă placă bacteriană din zonele greu accesibile decât o periuță normală.

Tot această periuță de pe site-ul Philips.ro, de care eu pur și simplu sunt dependentă, albește dinții de peste 2 ori mai bine decât o face o periuță normală, manuală, într-o săptămână. La un simplu periaj cu periuța de dinți electrică se elimină 100% din petele de pe dinți, fie ele de cafea, fie de țigări.

E clar că timpul este prețios pentru toți, însă pentru asemenea activitate ar trebui să aloci suficient timp, căci este vorba despre sănătatea dentiției tale. N-ai vrea să ajungi la dentist mai des decât e cazul. Un periaj superficial înseamnă resturi alimentare printre dinți și ulterior infecții și carii. N-ai vrea asta, nu?

PS: Timpul de periere recomandat de dentiştii profesionişti este de 2 minute.

E, poate, greșeala cea mai frecventă. Un studiu arăta că majoritatea românilor se spală pe dinți doar dimineața, pregătindu-se pentru o întâlnire socială, deci în scop estetic. Ei bine, în caz că ai sărit pentru partea de început a articolului meu, o să militez din nou pentru importanța spălării pe dinți după fiecare masă. Căci da, este esențial să ne spălăm pe dinți de fiecare dată după ce mâncăm, chiar dacă asta înseamnă s-o facem de 3-4 ore pe zi. Nespălatul pe dinți înseamnă carii, cariile netrate la timp înseamnă afecțiuni dentare serioase, dureroase care pot duce la pierderea dinților. Depunerile de tartru, care de asemenea se datorează nespălatului pe dinți la timp, pot duce la sângerări gingivale și gingivită, ceea ce-nseamnă în final paradontoză. Destul de sumbru, nu?

  1. Folosește regulat ața dentară

Ața dentară completează rutina zilnică de periere a dinților și ajută la îndepărtarea corectă a resturilor alimentare din spațiile interdentare. Așadar, dacă periuța electrică va rata vreo părticică, ața dentară ar trebuie să rezolve această problemă.

Apa de gură ajută la igienizarea cavității bucale. Cu alte cuvinte, ne ajută să avem o respirație proaspătă și chiar să elimine resturile alimentare, dacă e cazul. Mai mult de atât, apă de gură consolidează smalțul dinților și ajută la albirea lor.

Sigur ai mai auzit de faptul că bicarbonatul de sodiu ajută să-ți albești dinții. Așa că, o să militez și eu pentru această soluție, în caz că încă n-ai încercat-o. Trebuie doar să aplici bicarbonat direct pe periuța de dinți pentru ca rezultatele să apară. Dacă după o săptămână nu observi diferențe, ești liber să renunți la idee, însă eu îți garantez că nu va fi cazul.

Și dacă bicarbonatul de sodiu nu este un ingredient pe care îl tolerezi, atunci ai putea încerca cu uleiul de cocos. O simplă gargară făcută cu uleiul de cocos, pe stomacul gol dimineața, ar trebui să te ajute să ai o igienă bucală satisfăcătoare. Un studiu publicat de Jurnalul Nigerian de Medicină spunea că după doar 30 de zile dantura ta va căpăta albul imaculat, râvnit de toată lumea. Citește mai multe despre asta aici.

Related