6 trucuri eficiente pentru călcat haine dificile

foto: Pinterest

Cred că tuturor li s-a întâmplat asta! Există în garderoba oricui acele haine (fie că e vorba de o cămașă dintr-un material dificil, fie de-o bluză sensibilă), cărora, efectiv, nu le putem da un aspect decent, nici măcar după multe insistențe la călcat. Ei bine, articolul acesta vine în ajutorul celora care s-au confruntat cu această situație.

Am întrebat în stânga și-n dreapta, și unele doamne au fost suficient de amabile încât să împărtășească cu mine câteva dintre trucurile lor. Iată, așadar, ce mi-au sfaturi mi-au dat ele atunci când vine vorba de călcat haine dificile!

E important să ai fier de călcat eficient!

Primul lucru care mi-a fost sugerat a fost să dau iama la magazin și să-mi cumpăr un fier de călcat capabil să-mi îndeplinească nevoile. Adică, unul care are abur continuu și cu jetul de abur puternic. De asemenea, e musai ca acesta să aibă o talpă ceramică, pentru a-mi proteja hainele din material sensibil, dar și pentru a aluneca ușor pe orice țesătură.

Din fericire, eu am găsit un astfel de fier de călcat, care, în plus, este dotat cu un glisor anticalcar, adică pot să folosesc apă normală de la robinet, fără a mă teme că pe fierul meu se va depune calcar și că-mi va pune hainele în pericol.

Și să nu mai spun că vârful acestui fier de călcat este cu precizie triplă, ceea ce-mi permite să mă strecor ușor printre nasturi, cute, etc. Ce să mai, pentru mine, aparatul acesta este unul ideal, mai ales că este unul care se și oprește singur, atunci când nu este folosit. Căci, tre să recunosc, nu o dată mi s-a întâmplat să uit un fier de călcat în priză.

Și masa de călcat este importantă!

Sinceră să fiu, niciodată nu i-am dat prea multă importanță. Deși am avut tot timpul una, mi-era lene s-o montez de fiecare dată. Călcam pe pat sau pe unde se nimerea, că doar ce conta?

Ei bine, se pare că greșeam destul de mult crezând că nu contează. Suprafața pe care calci te poate ajuta sau te poate încurca. De aceea, e important să alegi o masă de călcat potrivită. Și când zic potrivită mă refer la una suficient de mare, de rezistentă și care, eventual, să ofere câteva soluții salvatoare.

În sensul ăsta, am găsit una care avea inclus un sistem numit „ShoulderWing”, care, ați ghicit, te ajută să calci cămăși, bluze și orice altceva cu umeri, foarte ușor! Sistemul este retractabil, în funcție de tipul articolului care urmează a fi călcat.

Tot aceasta la care m-am oprit eu are și o husă din bumbac, cu mai multe straturi, care, din câte am auzit, ajută foarte mult atunci când ai de călcat o haină mai dificilă.

Masa de călcat ideală pentru mine! Foto: Philips.ro

În plus, poate fi reglată dimensiunea, oferă suport pentru fier de călcat și chiar o bară pentru agățat umerașe. Ce să mai, un vis!

Acele haine dificile se calcă atunci când sunt puțin umede

Îmi povestea o doamnă că ea, în cazul rufelor dificile, le ia mai devreme de pe frânghie. Adică, înainte ca acestea să se usuce complet. În felul acesta, nu trebuia să folosească intens funcția de aburi sau să insiste prea mult asupra obiectului vestimentar, ca-n final să deterioreze țesătura respectivă.

Gulerul se calcă pe dos

Pentru că cel mai des am avut de-a face cu gulere care refuzau să se calce cum trebuie, am căutat o soluție care să funcționeze în cazul acesta. Așa am aflat că, de fapt, ele trebuie călcate mai întâi pe dos, adică, de la exterior spre interior. Așa se va evita formarea acelor mici încrețituri, care ne dau tuturor bătăi de cap.

Pune o batistă peste acele haine dificile

Drăguța mea mamă, care mi-a amintit cu această ocazie că nu prea am fost atentă la cum face ea lucrurile, mi-a povestit că o soluție ar fi să pun o batistă udă pe haina respectivă și că de abia apoi să trec cu fierul de călcat. Zice ea că-n în felul acesta scapi de cute și că respectiva haină chiar se calcă mai repede. Și tind s-o cred, dat fiind faptul că ea calcă non-stop și că toate hainele care au ieșit din mâna ei au fost mereu impecabile.

Pune folie de aluminiu pe masa de călcat

Nu e testată, recunosc, dar o doamnă mi-a recomandat această metodă de a călca haine dificile atât de vehement, încât am zis să v-o spun și vouă. Potrivit experienței doamnei, folia așezată pe masa de călcat te-ar ajuta să scapi de cutele cele mai dificile. Asta pentru că folia se va încălzi, iar haina respectivă se va găsi captivă între două suprafețe fierbinți.

Așadar, voi ce trucuri folosiți pentru a călca acele haine dificile?

Related