Folosirea ingrasamantului in culturile agricole si gradinile ornamentale

Fiecare gradinar isi doreste o gradina de fructe si legume cat mai roditoare, cat mai sanatoasa si cu roade cat mai mari si cat mai gustoase. Insa pentru a obtine aceste rezultate el trebuie sa realizeze o serie de lucrari, toate la fel de importante. Una din lucrarile principale care poate influenta atat cantitatea obtinuta, cat si calitatea recoltei este reprezentata de fertilizarea solului.

Aplicarea unui ingrasamant de calitate si, mai ales, potrivit culturii este o actiune extrem de importanta. Prin urmare, alaturi de specialistii Garden Farm, iti vom vorbi in continuare atat despre tipurile de ingrasamant disponibile pe piata, despre modul in care acestea trebuie aplicate si perioada propice, cat si despre insecticidele pe care le poti folosi pentru a tine la distanta insectele daunatoare.

Ce sunt ingrasamintele?

Ei bine, ingrasamantul este o substanta (fie ea naturala sau chimica) care se aplica pe sol pentru a creste productivitatea culorilor agricole si pentru a creste rezistenta plantelor ornamentale. Datorita beneficiilor pe care le aduc plantelor, agricultorii folosesc ingrasamintele in mod curent, atat pentru a creste productia, cat si pentru a obtine o productie mai gustoasa. Mai precis, ele ajuta la cresterea capacitatii de retine a apei in sol si, bineinteles, creste fertilizarea plantelor. Daca pamantul din curtea ta este unui slab in nutrienti, atunci aplicarea de ingrasaminte reprezinta un tratament esential pentru a obtine o cultura bogata. In principal, ingrasamintele contin nutrienti esentiali pentru dezvoltarea plantelor, ne referim in principal la azot, potasiu si fosfor.

 

Tipuri de ingrasamant

Pe piata vei gasi mai multe tipuri de ingrasamant, clasificate in functie de una sau mai multe particularitati pe care ingrasamantul de are. Spre exemplu:

 • In functie de forma \ stare distingem:
 • Ingrasaminte sub forma lichida;
 • Ingrasaminte sub forma de pudra;
 • Ingrasaminte sub forma de granule.

Este important sa mentionam faptul ca ingrasamintele lichide se dilueaza, de cele mai multe ori, cu apa. Iar aplicarea lor este asemanatoare cu irigarea gradinii. Si ingrasamintele sub forma de pudra au nevoie de apa, insa aplicarea trebuie realizata in mod manual. In ceea ce priveste ingrasamantul granulat modul de aplicare se realizeaza prin imprastierea granulelor, pur si simplu, pe sol, iar ele vor fi absorbite de sol, pe masura ce gradina este irigata sau in timpul ploilor.

 • In functie de modul de productie si compozitie distingem:
 • Ingrasaminte anorganice – cunoscute si sub denumirea de ingrasaminte chimice. Acestea sunt alegerea potrivita, mai ales, daca iti doresti rezultate imediate. In aceasta categorie vom regasi: ingrasaminte cu azot, ingrasaminte cu fosfor, ingrasaminte cu potasiu etc.
 • Ingrasaminte organice sunt acele produse naturale ce se obtin din deseuri agricole, gunoi de grajd, deseuri industriale si deseuri municipale. Cu toate ca acest tip de ingrasamant nu poate obtine aceleasi rezultate intr-un timp atat de scurt ca ingrasamintele chimice, in timp acestea pot creste calitatea solului. De asemenea, este important de mentionat si retinut faptul ca:
 1. Nu se poate stabili exact nivelul de azot, fosfor sau potasiu din acest tip de ingrasamant;
 2. Costul este unul mai ridicat, decat cel al ingrasamintelor anorganice;
 3. Ele au o actiune lenta, eliberata intr-o perioada mai lunga de timp.
 • In functie de destinatia lor distingem:
 • Ingrasamant pentru culturile agricole (fructe, legume, livezi);
 • Ingrasamant pentru flori si culturi ornamentale;
 • Ingrasamant pentru gazon.
 • In functie de modul in care actioneaza distingem:
 • Ingrasaminte cu eliberare lenta;
 • Ingrasaminte cu eliberare controlata;
 • Ingrasaminte foliare.

Bineinteles ca si fertilizarea solului poate fi de mai multe feluri, si anume:

 • Fertilizarea starter – acest tip de fertilizare se executa in acelasi moment cu semanatul sau cu plantarea plantelor. Iar pentru acest lucru se vafolosi un ingrasamant de tip starter care se aplica fie in cuiburile deja pregatite, fie pe intregul rand ce urmeaza a fi plantat.
 • Fertilizarea de baza – acest tip de fertilizarea se realizeaza, de obicei, toamna. Spunem de obiceideoarece aceasta se poate realiza si primavara – insa doar pentru culturile mai tarzii, astfel incat solul sa reuseasca sa absoarba toate substantele nutritive din ingrasamant pe o perioada mai extinsa.
 • Fertilizarea suplimentara se poate realiza atunci cand doresti sa te asiguri ca solul ofera plantelor tale tot necesarul de nutrienti de care acestea au nevoie.

Tot pentru protectia plantelor pot folosi si insecticide, acestea sunt niste substante care te pot ajuta sa protejezi culturile de insectele daunatoare. Spre exemplu, vertimec este un acaricid – insecticid care poate fi folosit pentru combaterea daunatorilor din culturile de legume, dar si din livezile cu pomi fructiferi. Unul din cele mai importante avantaje ale acestui produs este faptul ca poate combate chiar si daunatorii rezistenti la insecticidele din grupa piretroizilor sau organofosforicelor. Produsul il vei gasi pe site-ul celor de la Garden Farm.

Tot pentru protectia plantelor poti folosi si fungicide. Fungicidele sunt acele substante care protejeaza plantele si impiedica aparitia bolilor care se pot dovedi de multe ori a fi foarte paguboase.  Spre exemplu, champ 77 WG este un fungicid de contact care are o capacitate de penetrare in plante excelenta si care asigura o protectie foarte buna.

Chiar daca munca din gradina nu se opreste niciodata si este de cele mai multe ori foarte solicitanta din punct de vedere fizic, atunci cand mancam un fruct ori o leguma din propria curte, fac ca aceasta actiune sa merite din plin. Caci nimic nu se compara cu gustul unui fruct proaspat cules.

Tu cum iti ingrijesti gradina si ce produse folosesti pentru protejarea fructelor, legumelor, a pomilor, dar a plantelor ornamentale?