Lucruri de care să ții cont atunci când îți cumperi locuință

foto: facebook Doamna Ghica Plaz

Știm cu toții că după o vârstă nu-ți mai vine să stai în chirie și că-ți dorești o casă a ta. E, într-adevăr, un pas mare, important, destul de grav, dar necesar în viața oricui. Eu, recunosc, mai aștept nițel, căci na… buget insuficient, însă prietenii mei și-au cumpărat recent o locuință și mi-au povestit cam prin ce-au trecut ei până a se vedea la casa lor. De fapt, s-o spun pe-aia dreaptă, m-au cam băgat în sperieți prin ce-au trecut și-au ținut neapărat să-mi spună anumite lucruri de care să țin cont când plec în căutarea unei locuințe. Lucruri pe care eu simt să le împărtășesc și cu voi, aici, pe blog.

Localizarea și vecinătățile locuinței respective

Dacă vorbim de o locuință în București, atunci știți ce-nseamnă proximitatea vizavi de locul de muncă, de exemplu. Adică, e normal ca mai întâi bugetul să fie criteriu după care vă uitați de o casă, însă ar fi bine să țineți cont și de localizarea acelei locuințe. Plus că dacă ai în vecinitate vreo groapă de gunoi nu e un lucru chiar fericit, chiar dacă prețul locuinței a fost foarte avantajos. Nu-ți spun decât că ei nu pot deschide fereastra decât iarna. Vara nu se poate ieși pe terasă / balcon sau sta cu geamurile deschise.

Prietenii mei au fost fericiți să găsească într-un final un apartament cu trei camere într-un complex rezidențial din București, care răspunde perfect nevoilor și bugetului lor.

Durata posesiunii

Dacă vorbim de o casă în care o să locuiți doar câți ani, gen până faceți copii, atunci poate că merge să vă luați una mai puțin spațioasă. Însă, dacă e vorba de una în care vă vedeți la bătrânețe, e bine să fie așa cum vi-o doriți.

Costul utilităților

Poate că nu vă dați seama, însă e foarte important să vă interesați la ce valoare vor ajunge utilitățile în acel imobil. Nu-i totuna să plătești luna 500 de lei cu 200 de lei, față de cât ați plăti într-o casă cu consum energetic scăzut.

foto: facebook Doamna Ghica Plaz

Aspectul și necesitatea investiților ulterioare

E bine ca înainte de a lua o decizie să aveți cât mai multe variante. Finisajele unei locuințe ar putea reprezenta o investiție mai mare decât ați crede. Căutați, așadar, să fie una cât mai bine realizată. Nu uitați, gradul de finisare al casei va influența costul total al acelei locuințe cu cel puțin 15-20 %, de aceea multe locuințe noi se vând semifinisate.

Dotările

Cumva din același capitol cu finisajele, dotările contează destul de mult atunci când e vorba de un buget alocat redecorării ulterioare. Cu cât dotările sunt mai avansate, cu atât efortul vostru financiar va fi mai scăzut în cazul redecorării.

foto: facebook Doamna Ghica Plaz

Suprafața utilă per locatar

Un studiu făcut recent, în legătură cu nivelul de trai și confort, indica faptul că-n România locuițele sunt prevăzute cu 20 mp/locatar. Indice ce ne plasa, bineînțeles, la coada clasamentului european, standardul fiind de 36 mp/locatar.

Related