Dat fiind faptul că o dată la 2-3 ani, de când stau în București, am fost nevoită să mă mut, am acumulat ceva experiență la capitolul ”ce să faci”, și, mai ales, ”ce să nu faci” atunci când te pregătești să te muți într-o casă nouă. Așadar, m-am gândit să punctez și aici, pe blog, câteva lucruri esențiale despre aceste lucruri, în speranța că experiența mea îi va ajuta pe alții să găsească o locuință cât mai potrivită. Haideți să purcedem, așadar!
Agent imobiliar versus proprietar
Ideal ar fi să dai de propietarul direct al spațiului pe care ai pus ochii. De ce? Scapi de comisionul agentului imobiliar și ai ocazia de la bun început să știi cu cine ai de-a face și viceversa. Pe de altă parte, în cazul în care apelezi la un agent imobiliar, ai ocazia de a avea în fața ochilor o paletă mai largă din care poți alege. Agentul are, cu siguranță, mai multe oferte care s-ar plia pe cerințele tale, decât ai avea tu căutând pe diverse site-uri.
Contract legal versus înțelegere
Susțin cu tărie și te sfătuiesc vehement să optezi pentru un contract legal, pe care proprietarul să-l înregistreze la circa financiară. Așa, vei putea beneficia de toate drepturile ca și chiriaș, și nu te vei lovi de niciun fel de abuz. Desigur, trebuie să fii foarte atent la toate lucrurile stipulate în acel contract. Dacă nu ești de acord cu o singură clauză din acel contract de închiriere, te sfătuiesc să te pronunți. Altfel de va costa.
Centrală proprie versus centrală de bloc
Dacă locuința pe care vrei s-o închiriezi are o centrală proprie, înțelept ar fi să ceri vezi facturi anterioare, pentru a-ți da seama de consum, și implicit de costuri, pentru a-ți face o idee dacă îți permiți sau nu acea locuință. În cazul centralei de bloc, trebuie să știi că nu poți controla consumul, și implicit, nici costul.
Locuința să aibă un consum energetic scăzut
Cum verifici dacă garsoniera are un consum energetic optim? Cu ajutorul celor de la www.avizez.ro, care îți pot elibera un certificat energetic în 24 de ore, contra unei sume modice (în cazul unei garsoniere – de 130 de lei). Știți, bănuiesc, că acest certificat de performanță energetică (valabil de 10 ani) este un document care indică performanța energetică a clădirii și că plasează clădirile pe o scală energetică, pornind de la clasa A (consumul cel mai scăzut de energie, de pânp în 125 de kWh/m2/an), până la clasa G (cel mai ridicat consum specific de energie, de peste 820 kWh/m2/an).
Iar dacă nu are un consum energetic scăzut, atunci e musai să discuți cu propietarul despre modalitățile de a îmbunătăți eficiența energetică a locuinței pe care vrei s-o închiriezi. Ce poate face în acest sens? Modernizarea și/sau reabilitarea clădirii respective. În felul acesta, imobilul trece la clasa energetică superioară, așadar consumuri mai mici de energie. Cum verifici acest lucru? Prin serviciile de termografie sau termoviziune, pe care le pune la dispoziție tot www.avizez.ro, și care te vor ajuta să identifice zonele cu pierderi de căldură sau cu infiltrații ridicate de aer.
Dacă informațiile despre consumul energetic eficient nu sunt foarte clare, puteți să-i contactați oricând pe experții în certificate energetice și audit energetic de la www.avizez.ro, căci sunt dispuși să explice oricui, oricând această problemă atât de importantă precum eficientizarea energetică a locuinței tale.
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2016.