Perioada recoltei (vinuri) in judetul Mures

recolta de toamna vinuri

Radacinile stravechi ale viticulturii romanesti sunt explorate prin metode traditionale folosite de secole pentru a obtine cele mai bune vinuri. De la modul in care plantam vita de vie pana la metodele folosite pentru recoltarea strugurilor, totul decide caracteristicile de baza ale vinului, indiferent de soi.

Romania – Tara vitei de vie

Potrivit lucrarii publicate de Asociatia Producatorilor si Exportatorilor de Vinuri, „Romania – Tara Vinului”, suprafata cultivata cu vita-de-vie in tara noastra se ridica la 242.700 de hectare (vita-de-vie nobila si producatori hibrizi). Aceasta reprezinta 1,7% din capacitatea agricola totala. Cu peste 39 de podgorii raspandite pe intreg teritoriul Romaniei, viticultura este prezenta in Moldova, Muntenia, Dobrogea, Oltenia si Transilvania. Perioada recoltei si vinurile din judetul Mures aduc, pe langa gustul, aromele secundare si aspectul fermecator, o apreciere deosebita si un continut bogat in vitaminele A, B1, B2 sau B6, precum si in saruri minerale, acizi organici si antioxidanti.

Reguli pentru plantarea corecta a vitei de vie

Pentru ca plantarea vitei de vie sa fie reusita, solurile trebuie sa fie alese in functie de directia de productie, in conformitate cu zonarea soiurilor de vita de vie admise in zonele viticole.

Plantarea vitei de vie este unul dintre cei mai importanti pasi pentru infiintarea unei crame. Vita de vie este cultivata la inceputul primaverii, dupa ce solul se dezgheata, si se va dezvolta mai bine in soluri mai usoare si mai reci. Pentru a planta vita de vie pe soluri grele, predispuse la exces de umiditate, este mai bine sa astepti pana la inceputul lunii mai. Vitele de vie plantate la sfarsitul lunii septembrie sau in octombrie nu au aceleasi sanse de reusita, deoarece vremea poate deveni prea rece.

Momentul optim pentru culesul strugurilor

Exista doi factori determinanti pentru stabilirea datei de recoltare a strugurilor. Acestia sunt indicele gluco-acidimetric si cresterea in greutate a strugurilor. Acesti parametri sunt monitorizati in conformitate cu reguli clare, care stabilesc un interval de cinci zile intre controale, incepand cu 10 august. Cu cinci-sase zile inainte de recoltare, monitorizarea va fi efectuata zilnic. Cand boabele nu mai cresc timp de 2-3 zile si greutatea a 100 de boabe a atins valoarea maxima pentru fiecare soi, se poate incepe recoltarea. Pentru a determina continutul de zahar al strugurilor, se foloseste mustimetrul cu refractometru si metoda titrarii pentru a determina nivelul de aciditate.

Atunci cand este potrivit sa recoltezi si sa imbuteliezi un vin, este important sa ti cont si de perioada de recoltare si de tipul de vin. Un vin care este recoltat prea tarziu va fi prea acid si va avea un gust acru. Un vin recoltat prea devreme va fi prea dulce si va avea un gust fructat. Vinurile care sunt recoltate la momentul potrivit vor avea un echilibru intre aciditate si dulceata si vor avea un gust fructat, dar nu prea dulce.

Pe langa perioada recoltei, te poti bucura de obiective turistice din judetul Mures. Dupa ce vei savura un pahar de vin de calitate, te poti bucura de peisajele montane si de faimoasele lacuri, care cu siguranta te vor tine cu sufletul la gura!