Vinul rose de la crama Girboiu este intotdeauna o alegere buna pentru cei care doresc sa isi infrumuseteze serile alaturi de familie si prieteni. Gama de vin rose Girboiu este un deliciu absolut, deoarece acest vin subtil este ideal pentru a fi servit alaturi de salate, dulciuri sau carnuri usoare de pui si peste.
Girboiu este o crama cu experienta 100% care produce vin rosu, alb si rose, de o calitate superioara, iar fiecare sticla are un caracter propriu.
Vinul rose se obtine de obicei prin amestecarea vinului rosu cu cel alb. Vinificatorii din America produc in mod obisnuit rose cu cabernet sauvignon, merlot, sangiovese, pinot noir si zinfandel, vinificatorii europeni obtinandu-l de obicei din soiurile de struguri rosii cultivate in mod traditional in regiunile lor de origine. Orice strugure rosu poate fi folosit pentru prepararea vinului roz fin.
Primul vin produs rose nu este cunoscut, dar primele vinuri rosii care au fost facute au un aspect mai generic al vinului rose de astazi. Se datoreaza tehnicilor de vinificatie utilizate pentru obtinerea unor vinuri rosii mai intunecate si mai tanice, care nu au fost practicate in vinificatia antica. Atat strugurii de vin alb, cat si cei de vin rosu sunt presati la scurt timp dupa ce sunt recoltati, cu macerare scazuta cu picioarele, panza de mana sau de sac producand un suc care este doar pigmentat usor.
Dupa dezvoltarea presei de vin noi si eficiente, vinificatorii timpurii produceau vinuri de culoare mai deschisa si mai fructuoase. Se crede ca vinificatorii romani si greci apasau tare si lasau sucul sa stea o perioada cu coji, ceea ce face vinul mai consistent si mai intunecat, dar vinurile rezultate sunt considerate a fi mai putin placute ca gust si prea dure. A durat pana in Evul Mediu, cand claret-ul de Bordeaux a inceput sa capteze atentia lumii. Vinul inchis la culoare care a fost produs dintr-un contact mai lung cu coaja numit vin vermeil a fost considerat a avea o calitate scazuta.
In timp ce vinul rosu este cu siguranta ingredientul principal in majoritatea vinurilor rose, unii struguri albi pot fi amestecati pentru un plus de aroma. Ingredientele acestor vinuri contin antioxidanti polifenolici care pot reduce riscul bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida.
Strugurii contin in coaja antioxidanti si alti nutrienti, care adauga un beneficiu pentru bautorii de vin si sanatatea lor. Antioxidantii lupta impotriva deteriorarii radicalilor liberi in organism si pot creste colesterolul bun. Aceste substante utile protejeaza mucoasa vaselor de sange din inima, iar oamenii de stiinta cred ca ar putea exista o legatura intre dietele bogate in antioxidanti si prevenirea cancerului, a bolilor de inima si a accidentului vascular cerebral.
Cunoscatorii vinului ar sustine ca cele mai bune soiuri de rose sunt produse folosind metoda „saignee”, care inseamna „sangerat” in franceza. Tehnica implica maruntirea usoara a strugurilor, lasand amestecul de coji si suc sa stea timp de 12 pana la 24 de ore. In timpul procesului de fermentare, sucul roz este „sangerat” din rezervor pentru al separa de cojile de struguri, iar restul sucului ramane cu cojile. Acest suc se va transforma in cele din urma in vin rosu.
Nu toate vinurile rose sunt obtinute folosind aceasta metoda, dar vinul produs din struguri rosii de inalta calitate contine adesea un nivel mai ridicat de antioxidanti.
Poate ca cea mai semnificativa componenta nutritionala a vinului rose este resveratrolul, un compus din sistemul imunitar al vitei de vie care se gaseste in principal in cojile si semintele de struguri. Este sanatos pentru inima si a fost legat de reducerea riscului de formare a cheagurilor de sange si de protejarea organismului de diabet si obezitate.
Oamenii de stiinta sugereaza, de asemenea, ca resveratrolul gasit in cojile de struguri poate ajuta la combaterea cancerigenilor. Intrucat vinificatorii strecoara, de obicei, pielea de la vinurile rose si albe la inceputul procesului de productie, aceste vinuri contin niveluri mai mici de compus favorabil. Cu toate acestea, rose-urile obtinute din struguri rosii fini vor avea urme ale acestui antioxidant benefic.
Multi oameni de stiinta sugereaza ca vinul, in special soiurile rosii, poate reduce riscul bolilor coronariene.
Studiile arata ca persoanele care beau o jumatate pana la doua bauturi standard pe zi au o sansa de 25 pana la 30 la suta mai mica de a dezvolta boli cardiovasculare decat persoanele care nu beau. Aceasta constatare se datoreaza probabil prezentei resveratrolului, puternicul antioxidant care produce agenti antitrombotici puternici.
Poate ca este culoarea roz bombonie sau gustul dulce zaharat, dar exista o conceptie gresita obisnuita ca vinul roz este bogat in calorii. Oamenii ar putea fi uimiti cand vor gasi contrariul – mai multe soiuri de rose au un continut scazut de zahar, ceea ce il face prietenos cu dieta pentru oricine urmareste cantarul.
Un pahar de 5 ml de pinot grigio are 122 de calorii, dar vinul rose are doar 82. Cei care respecta o dieta saraca in carbohidrati vor fi, de asemenea, incantati sa afle ca vinurile rose sunt, de obicei, sarace in carbohidrati, adica un pahar de dimensiuni medii are doar 3 carbohidrati pe portie.
Alege, deci, vinuri rose de calitate, precum cele oferite de Girboiu!