Cu atatea reguli si fel de fel de zvonuri care circula in ultimul timp, nici nu mai stii ce sa mananci, ce este sanatos si ce nu, ce ingrasa si de aceea descopera caloriile dintr-o paine prajita.
Spre exemplu, toata lumea spune ca painea prajita ne ajuta sa dam mai repede kilogramele nedorite, insa nu este deloc adevarat. Astfel, numarul de calorii dintr-o felie de paine este acelasi cu numarul de calorii dintr-o felie de paine proaspata.
Esti una dintre persoanele care doreste sa dea jos cateva kilograme in plus si tii o dieta astfel ca ti-ai dori sa inlocuiesti painea proaspata cu cea prajita? Este oare adevarat mitul conform caruia painea prajita are mai putine calorii?
In momentul prajirii painea isi modifica compozitia prin eliminarea apei. La suprafata se formeaza o crusta crocanta, in timp ce miezul ramane moale cat timp este calda, ceea ce ii ofera un gust specific. O data cu evaporarea apei, painea devine mai usoara, ceea ce poate da impresia ca este mai putina, si, ca urmare, nu are atat de multe calorii. Insa, caloriile din paine nu se modifica, ceea ce inseamna ca numarul de calorii este acelasi.
Painea prajita nu este recomandata pentru persoanele care sufera de ulcer pentru ca va stimula secretiile gastrice, iar persoanele se pot alege cu dureri de stomac in urma consumului.
Un alt dezavantaj al painii prajite este ca daca procesul de prajire este mult prea intens, in urma lui pot rezulta anumite substante nocive pentru organism, ce pot deveni cancerigene.
O problema pe care o au multe persoane este ce paine sa aleaga, cea prajita sau cea normala? Painea prajita are un indice glicemic mai putin scazut decat cea proaspata, insa, din toate celelalte puncte de vedere, singura diferenta o reprezinta gustul. In schimb, alternativa sanatoasa la painea prajita este painea alba, din faina integrala.
Spre deosebire de painea alba, painea integrala contine mai multe substante minerale, mai multe vitamine, mai multe fibre. Toate acestea favorizeaza digestia.
Cu toate acestea daca preferam sa consumam paine prajita este bine sa nu o prajim pana cand se face neagra deoarece va genera multe substante toxice si multi radicali liberi, ii va scadea valoarea nutritiva si va creste indicele glicemic. Este de preferat sa prajim painea pana cand culoarea acesteia devine aurie, astfel ca nuantele de maro inchis si negru sunt de evitat.
Pentru a nu ne ingrasa este de preferat sa evitam combinatia dintre paine si anumite alimente cum ar fi grasimile, pastele, orezul, cartofii si carnea.
Sunt persoane care se gandesc sa excluda painea din dieta, insa, este o alegere gresita datorita cerealelor din continut care au rolul de a aduce un aport important de glucide, proteine, vitamine, minerale, fier, fosfor si magneziu. De aceea, se recomanda sa alegem paine care nu contine faina alba de grau si amelioratori.
Afla mai multe din urmatorul videoclip: