Ce drepturi au persoanele care au suferit accidente rutiere?

Cabinet Avocat Varzaru Ion

În fiecare an, utilizatorii drumului sunt victime ale pagubelor în urma unui accident. Contrar a ceea ce ar putea crede unii, acest lucru nu se referă doar la șoferii de mașini, ci chiar la toți utilizatorii drumurilor.

Fie că sunteți ciclist, pieton, pasager, etc … ați putea fi victima unui accident rutier. În caz de vătămare corporală, știți că aveți dreptul la despăgubiri în urma acestui accident de circulație și despăgubiri 100 zile ingrijiri medicale.

Dacă te afli în această situație, iată tot ce trebuie să știi despre aceasta.

Care sunt cazurile în care nu se poate cere despăgubiri pentru accidentul de mașină?

În cazul în care șoferul este vinovat la originea accidentului, dreptul său la despăgubire este redus sau nul.

Ce se poate face pentru a fi despăgubit în cazul unui accident de circulație?

Dacă ai suferit vătămări corporale ca urmare a unui accident de circulație și nu ai provocat voluntar acest accident, dreptul tău la despăgubire este complet. Pentru a face acest lucru, trebuie să urmezi câțiva pași.

În primul rând, trebuie să faci o declarație a accidentului. În general, acest lucru are ca rezultat elaborarea unui raport amiabil.

Apoi, asigurătorul mandatat va trimite o scrisoare victimei pentru a-i informa drepturile sale. Acestea au ca rezultat obținerea gratuită a raportului și asistența unui avocat sau a unui medic. În această scrisoare, victima poate găsi un chestionar pe care va trebui să îl completeze și să îl returneze în termen de șase săptămâni.

Victima va trebui să fie supusă unui examen medical. Medicul desemnat de asigurător va examina diferitele documente din dosarul medical. Reține că aceasta din urmă poate fi solicitată chiar de către victimă. De asemenea, victima are dreptul să fie asistată de un medic.

Odată ce s-au făcut pașii anteriori, victima va primi ceea ce este cunoscut sub numele de o ofertă de compensare a accidentelor de circulație. Pentru fiecare dintre pierderile reținute, asigurătorul trebuie să facă o propunere în termen de opt luni de la accident. Victima poate fie să accepte oferta și va primi despăgubirea în termen de 45 de zile de la acceptarea acesteia, fie să o refuze prin trimiterea unei scrisori recomandate cu confirmare de primire.

100 de zile de îngrijiri medicale

100 zile îngrijiri medicale. Victima ale cărei vătămări au fost evaluate ca necesitând 100 zile îngrijiri medicale are posibilitatea de a obține despăgubiri materiale și morale atât printr-o cerere de constituire de parte civilă, formulată în cadrul procesului penal, cât și pe calea unei acțiuni separate, adresată instanței civile.

Instanța de judecată învestită cu o cerere în pretenții reprezentând daune morale pentru o victimă ale cărei leziuni necesită 100 zile îngrijiri medicale, în evaluarea sumelor banești acordate, nu poate fi obigată să efectueze un simplu calcul matematic prin înmulțirea zilelor de îngrijiri medicale cu o sumă fixă.

Avantajul procedurii contencioase, cu precădere atunci când partea este reprezentată de un avocat 100 zile îngrijiri medicale, este definit de posibilitatea de a combate refuzul nejustificat al societății de asigurări de a acorda daunele solicitate, obținând o soluție favorabilă victimei.