SSD vs. HDD – care este cea mai buna gazduire web?

In trecut, majoritatea firmelor de gazduire web foloseau spatii de stocare HDD. In timp, tehnologia a evoluat, iar aparitia SSD-urilor a permis ca serverele sa devina din ce in ce mai performante. Cu toate acestea, daca prospectezi piata de web hosting, vei remarca faptul ca inca mai exista firme care folosesc tehnologia HDD, iar unele dintre ele chiar pun la dispozitie o combinatie intre cele doua. Daca esti necunoscator al domeniului, alegerea celei mai bune variante poate parea in prima instanta o adevarata provocare. Iar daca detii deja gazduire web HDD, inevitabil poate aparea intrebarea daca ar fi indicat sa migrezi catre varianta SSD. Afla mai multe despre cum influenteaza spatiul de stocare calitatea gazduirii si cum sa iei cea mai buna decizie pentru site-ul tau.

Ce inseamna HDD

HDD-urile dateaza inca din anii 1950. Acestea functioneaza cu ajutorul pieselor mecanice, ceea ce le face sa fie destul de sensibile si fragile, in special la socurile puternice. De aceea, site-urile care folosesc gazduire web HDD sunt suficient de vulnerabile incat sa existe posibilitatea sa piarda informatii importante in cazul in care site-ul nu beneficiaza de backup periodic.

Ce inseamna SSD?

SSD vine de la Solid-State Drive. Acest tip de stocare nu foloseste piese mobile, ci o memorie flash si alte cipuri pentru stocarea si transferul datelor, ceea ce ii permite sa nu se supraincalzeasca, sa citeasca si sa scrie informatiile foarte repede si sa consume foarte putina energie.

De ce sa alegi gazduire web SSD in detrimentul celei HDD?

  1. SSD-urile sunt mai performante prin simplul fapt capermit citirea informatiilor direct din spatiul de stocare. Spre deosebire de HDD-uri, acestea nu necesita discuri magnetice sau capete de citire/scriere, motiv pentru care pot sa sustina realizarea a mai multe actiuni in acelasi timp.
  2. Viteza de incarcare este mai buna.Asa cum ai aflat deja, SSD-urile nu au componente in miscare, ceea ce inseamna ca pot scrie si citi informatiile mult mai rapid decat batranele HDD-uri. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care gazduirea web SSD este de preferat in detrimental celei HDD. O viteza de incarcare buna te va ajuta sa ocupi pozitii superioare in motorul de cautare si va contribui la cresterea vanzarilor. Utilizatorii se asteapta ca un site de incredere sa se incarce in mai putin de 2 secunde, astfel ca ar trebui sa ai in vedere acest aspect atunci cand iei o decizie in acest sens.
  3. Folosesc mai putina energie. Daca esti in cautarea unei solutii de gazduire prietenoase cu mediul inconjurator, atunci este cazul sa te indrepti catre gazduirea SSD. Pe scurt, afla ca discurile de rotire ale HDD-urile au nevoie de alimentare electrica constanta, ceea ce duce la emisii de caldura mari si la cresterea utilizarii ventilatoarelor interne si a aerului conditionat extern. In schimb, SSD-urile genereaza mai putina caldura, consuma cu 80% mai putina energie si mentin emisiile de carbon la un nivel scazut.

Desigur, alegerea intre cele doua tipuri de gazduire web tine de preferintele tale si de necesitatile si cerintele site-ului tau. Daca inca nu esti sigur care este decizia corecta, consulta un specialist inainte de a face o achizitie. Acesta va putea sa faca o analiza obiectiva si sa-ti spuna exact ceea ce ai nevoie.