Vin nobil de la crama Girboiu!

Atunci cand ai pofta sa deschizi o sticle de vin, crama Girboiu este cea mai buna alegere, deoarece este un producator renumit cu produse excelente. Avnd o expaerienta de peste 15 ani in productia vinului, Girboiu ofera vin rosu, alb, rose sau vin premium.

Gama de vin rose este apreciata, deoarece vinul rose este un vin de mijloc, care imbina calitatile vinului rose si ale celui alb. Acest vin poate fi consumat la o masa cu aperitive, deserturi sau preparate usoare din carne de pui, peste, legume sau chiar si porc.

Multe dintre primele vinuri inregistrate au fost rosii, bauturi usoare facute prin diluarea amestecurilor de struguri albi si rosii. In Grecia antica se considera civilizata diluarea vinului. Exista o credinta larg raspandita ca numai barbarii – betivii care au violat si ucis – au baut vin pur. Despre regele spartan Cleomenes I, care a innebunit si s-a sinucis in cele din urma intr-o celula a inchisorii, s-a spus ca consumul de vin nediluat a dus la decaderea sa.

In timpul recoltarii, muncitorii zdrobeau strugurii rosii si albi impreuna, cu picioarele, tinandu-se de franghii suspendate pentru a avea echilibru. Sucul ar fi apoi plasat in pithoi, recipiente mari din ceramica, pentru fermentare, rezultand un stil oxidativ. Acest suc roz era usor uscat si tanic din contactul cu cojile de struguri, semintele si tulpinile, departe de a semana cu vinurile rose de astazi. In cele din urma, grecii si romanii au explorat separarea strugurilor dupa culoare si asa s-au nascut vinurile rosii si (mai ales) albe. Cu toate acestea, aceste exemple timpurii de vin rosu erau adesea tanice si greu de baut. De ceva timp, preferinta generala a fost pentru vinurile mai putin dure, mai deschise. Rose-ul a ramas bautura preferata timp de secole.

In secolul al VI-lea i.Hr., fenicienii au adus vita de vie din Grecia in Massalia (Marsilia moderna) din sudul Frantei. Vinurile pe care le-au produs au fost, din nou, amestecuri de struguri albi si rosii. Culoarea deschisa in mod natural, aceste vinuri rose placute s-au raspandit ulterior pe toata coasta Marii Mediteraneene.

Cand romanii au sosit mai tarziu in Provence, ei auzisera deja totul despre vinurile rose din Massalia. Au luat aceste vinuri ravnite si si-au folosit retelele comerciale super-conectate pentru a le face populare in Marea Mediterana. Drept urmare, sudul Frantei este considerat si astazi epicentrul rose-ului.

In Evul Mediu, s-a zvonit ca Bordeaux a creat un rose de culoare violet. Vinul a luat numele de „Claret” (in latina, “claritas” inseamna „claritate”) si a devenit in curand la moda in toata Franta. Cand Bordeaux a intrat sub stapanirea britanica, vinurile Claret au devenit noua pasiune din Anglia. Scriitorul Samuel Johnson a declarat faimos: „Cel care aspira sa fie un bautor serios de vin trebuie sa bea Claret”. Pana la sfarsitul anilor 1900, englezii si pretiosul lor Claret erau nedespartiti.

In secolul al XIX-lea, turistii francezi au inceput sa se deplaseze in locuri precum Coasta de Azur din sudul Frantei. Dupa o zi lunga jucand pétanque si inotand in mare, se relaxau cu un pahar rece de rose. Dintr-o data, aceste vinuri locale simple au devenit un simbol al glamour-ului, al timpului liber si al verii.

Poate vinul rose sa fie un amestec de vin rosu si alb?

Desigur! Aceasta metoda exista: un pic de vin rosu este adaugat intr-un recipient cu vin alb. Vinurile de culoare roz sunt fabricate folosind aceasta tehnica de amestecare, dar vinurile rezultate nu pot fi etichetate ca un rose autentic. In Germania, astfel de vinuri roz sunt cunoscute sub numele de vinuri „Rotling”, iar exemple celebre includ Schillerwein (o specialitate din Württemberg) si Rotgold (din Baden).

Cu toate acestea, exista o exceptie de la aceasta regula si aceasta este sampania rose. La sampanie, descrierea „rose” poate fi aplicata chiar daca vinul este derivat dintr-un amestec de vinuri rosii si albe. Cu siguranta, multe sampanii rosee au fost produse exclusiv din struguri albi chardonnay cu un procent mic de vin rosu adaugat pentru colorare si pentru a rotunji gustul. Acestea fiind spuse, unii producatori de ultima generatie prefera in continuare un proces bazat pe contactul cu pielea strugurilor pentru sampania lor rose.

Pentru a te bucura la maxim de o sticla de vin alaturi de prieteni si familie este necesar sa cunoasteti gusturile Girboiu pentru a fi siguri de ce aveti nevoie. Vinul rose de la Girboiu se imbina perfect cu multe preparate romanesti. De asemenea, consumul moderat de vine este o alegere inteleapa, deoarece vinul este recomandat la nivel mondial de catre medici pentru beneficiile sale. Nu numai ca regleaza nivelul colesterolului, dar si mentine inima sanatoasa. Polifenolii, un anumit tip de antioxidanti prezenti in vinurile rosii, previn coagularea nedorita prin mentinerea flexibilitatii vaselor de sange.