Nu exista o regula scrisa, dar multi considera ca vara este anotimpul vinului rosé dupa care facem trecerea la vinul alb, pe cand iarna vinul rosu este cel mai popular. Astfel, pentru ca toamna si-a intrat deja in rol si am fost deja intampinati de frunzele cazute ale copacilor si de temperaturi mai scazute putem descoperi si vinurile albe potrivite pentru acest sezon.
Toamna este si sezonul fructelor si al legumelor proaspete, iar acestea dau viata unor preparate pe cinste care merita insotite si de un vin pe masura. Gusturile sunt mult mai variate si mai complexe in aceasta perioada a anului si merita completate cu un vin pe masura. Acesta este sezonul in care vinurile structurate sunt ideale, in ton cu atmosfera. Un bun exemplu este Oro Manisa din gama Origini, obtinut din amestecul a doua soiuri diferite de struguri, Chardonnay si Tamaioasa Romaneasca. Pentru a da viata acestui vin strugurii se culeg la maturitate deplina, se zdrobesc si se pun in presa. Se foloseste mustul obtinut liber, iar fiecare soi de struguri se fermenteaza separat prin drojdii de cea mai buna calitate. Acest proces dureaza pana la 48 de ore pentru ca aromele obtinute sa fie cat mai intese. Chardonnay se fermenteaza in butoaie de stejar pentru aproximativ 3 luni, iar abia dupa se amesteca cu Tamaioasa Romaneasca, aceasta fiind modalitatea prin care este atinsa armonia celor doua soiuri.
Astfel ne bucuram de un vin cu o culoare galben auriu, care se remarca prin nasul de flori de camp si condimentele exotice. Gustul de caise si miere de albine este accentuat de fagurele de miere, iar persistenta este buna si textura catifelata. Oro Manisa din gama Origini este foarte apreciat si drept dovada stau medaliile castigate la cele mai prestigioase competitii organizate in diferite colturi ale lumii. In plus, acesta este si foarte versatil la capitolul asocieri culinare, motiv pentru care avem libertate deplina la pregatirea mesei sau la comandarea mancarurilor preferate. Se potriveste de minune alaturi de preparate din orez, pui, peste, fructe de mare, legume caramelizate, branza proaspata sau paste. Pentru ca experienta gustativa sa fie completa se recomanda servirea acestui vin la o temperatura intre 12 si 14 grade.
Un alt vin alb bine structurat pe care il putem servi in aceasta toamna este Chardonnay din gama Budureasca Premium. Exista mai multe elemente care contribuie la calitatea acestui vin, de la culesul manual, pana la alegerea ciorchinilor potriviti si fermentarea a jumatate din vin in butoaie de stejar romanesc si frantuzesc. Strugurii se culeg la maturitate deplina, sunt aurii si provin de pe parcele diferite, fiecare dintre acestea avand un microclimat specific si un tip de sol diferit. Aceste detalii conteaza pentru obtinerea unor arome unice. Si lemnul nobil al baricului si sticla in care se invecheste timp de mai multe luni ajuta la maturarea lenta a vinului. Chardonnay din gama Budureasca Premium este un vin foarte fin, elegant, plin de savoare, apreciat si premiat la majoritatea concursurilor din domeniu.
Il identificam cu usurinta datorita culorii sale galben – pai, iar nasul este intens, cu arome de fructe tropicale si migdale. In completarea lor vin accentele de stejar care sunt de nelipsit, iar gustul de fructe tropicale este foarte placut. Corpolenta este ideala si se imbina armonios cu finalul lung si cremos, astfel ca servirea acestui vin reprezinta o experienta desavarsita. Se poate asocia cu preparate din pui, curcan, mezeluri fine, branza maturata si proaspata, fructe de mare, legume caramelizate sau paste.
Poti sa vezi mai multe sticle de vin aici, in cadrul magazinului online al Cramei Budureasca, unde ai toate sansele sa gasesti multe vinuri care sa te cucereasca.