Pentru specialiști, asistenți medicali, infirmiere, cadre medicale, o carte ghid de nursing este de mare ajutor pentru informațiile utile despre îngrijirea bolnavilor. În spațiul publicistic românesc au apărut mai multe cărți cu rolul de ghid nursing, destinate pregătirii personalului medical dar și studenților, elevilor și celor care pregătesc examene de specialitate.
O carte ghid de nursing celebra și citită este publicată la editura Viața Medicală Românească și o are ca autoare pe Lucreția Titircă. Această carte a devenit una din cele mai apreciate în domeniu, datorită calității științifice și a modului practic de abordare a acestui domeniu atât de important.
Cartea ghid de nursing are peste 400 de pagini structurate în două capitole importante: „Nursă- procesul de îngrijire” și „Nevoi fundamentale ale ființei umane și probleme de îngrijire”. Volumul publicat de Lucreția Titircă conține nu doar informații medicale ci și exemple și exerciții utile în domeniul asistenței medicale. Mai multe generații de elevi ai școlilor medicale, studenți la medicină, asistenți medicali, medici și infirmiere, au folosit cartea scrisă de Lucreția Titircă pentru a pregăti examene de specialitate.
Nursingul ca disciplină medicală aparte s-a dezvoltat în ultima perioada iar domeniul asistenței medicale a luat o amploare deosebită. Chiar și învățământul superior are în componentă să facultăți dedicate profesiei de asistent medical sau moașa.
Experiență practică directă a ajutat autoarea să elaboreze o serie de teste, exerciții și liste utile, pentru identificarea corectă a nevoilor pacienților. În încercarea de îmbunătățire a stării de sănătate a pacienților, nursingul joacă un rol fundamental că expresie a tratamentului medical. Cele mai bune îngrijiri acordate pacienților se extind acum de la necesități fizice la cele mentale, spirituale și sufletești. O relație inter-umană presupune pe lângă cunoștințele teoretice fundamentale și o aplicare corectă a îngrijirilor practice.
Ghidul de nursing scris de Lucreția Titircă oferă sprijin celor care doresc să își îmbunătățească bagajul teoretic și să aplice practic diferite metode de îngrijire. Lucreția Titircă a demonstrat într-o carieră îndelungată că reușește să îmbine calitățile științifice ale profesiei cu cele profund umane care dau înțelegere și suflet în îngrijirea bolnavilor. Pedagog și manager talentat, Lucreția Titircă a conceput acest ghid de nursing bazat pe experiența proprie dar și cea a numeroșilor colegi și colaboratori în domeniu.
Manualele și cărțile despre nursing scrise de Lucreția Titircă sunt folosite și astăzi în numeroase unități de învățământ. Un ghid de nursing bine conceput și documentat este de mare ajutor oricui se pregătește pentru profesia de asistent medical și oferă un sprijin real pregătirii examenelor. În carte sunt menționate tehnici de îmbunătățire a practicii medicale, analiză a diferitelor situații întâlnite în practică și metode de aplicare a diferitelor proceduri.
Profesia de asistent medical înseamnă mai mult că oricând o asumare a responsabilităților pentru îngrijirea corectă și eficientă a celor bolnavi, aplicare a metodelor de nursing și respectarea principiilor medicale în situații de urgență dar și în convalescență și recuperare. O carte valoroasă, ghidul de nursing va fi de folos celor care doresc să se perfecționeze în nursing și să verifice cunoștințele acumulate prin teste, exerciții practice și fișe medicale.